ALBASAT
Actualitate Societate

Astăzi se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană

Astăzi, la Luxemburg, se va desfășura prima Conferință interguvernamentală Uniunea Europeană-Republica Moldova – o reuniune la care se iau decizii în procesul de negociere între statele membre ale UE și țara candidată. În cadrul primei conferințe, statul candidat acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferință interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare, transmite IPN.

Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că la reuniunea de astăzi vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE la nivel de miniștri pentru afaceri externe sau afaceri europene și Republica Moldova în calitate de țară candidată. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de premierul Dorin Recean, iar întrunirea va fi prezidată de ministra afacerilor externe a Belgiei, țara care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.

Ghenadie Marian, șeful Biroului pentru Integrare Europeană, a menționat că la prima conferință se adoptă cadrul de negociere. Acesta stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu țara candidată, procedurile de luare a deciziilor în Consiliul UE, modalitățile de evaluare a implementării reformelor, dar și ce se întâmplă când țara nu progresează sau, mai mult, face regrese. „Poziția generală de negociere” este un document în care Republica Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile și liniile directoare stabilite în cadrul de negociere.

Rodica Crudu, secretar de stat al Guvernului pentru integrare europeană, a precizat că, imediat după conferință, Republicii Moldova îi va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening, și anume screeningul bilateral – piatra de căpătâi pentru negocierile propriu-zise.

„Astfel, la sfârșitul acestui exercițiu vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem să implementăm legislația europeană la noi acasă. Acum muncim intens pentru pregătirea prezentărilor de țară pentru a discuta cu partenerii noștri europeni în ce măsură am reușit să preluăm deja legislația comunitară și care sunt planurile de mai departe în procesul de aderare. Scopul negocierilor este ca la finalul acestui drum, Republica Moldova să fie pregătită să-și asume toate responsabilitățile, dar și să beneficieze de toate drepturile unui stat membru al Uniunii Europene”, a mai spus Rodica Crudu.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană. Recent, ambasadorii țărilor membre pe lângă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene convoacă primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Related posts

Natalia Gavrilița și Vitalie Lemne vor fi propuși la funcția de membru al Consiliului de supraveghere BNM

AlbasatTV, Nisporeni

ONG-urile de media condamnă atacurile premierului la adresa mass-media

Albasat

La Nisporeni a fost inaugurat Pomul de Crăciun

Albasat

Leave a Comment