Valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova, de aceea acțiunile Băncii Naționale a Moldovei sunt necesare pentru a ține piept acestora și pentru a evita consecințele mult mai dureroase pe termen lung, precizează instituția într-un comunicat de presă.
În condițiile în care șocurile inflaționiste sunt resimțite mai puternic în țări cu economii mici și deschise, precum e cea a Republicii Moldova (respectiv inflația este mai persistentă), este nevoie de aplicat în continuare măsuri de politică monetară restrictive. Banca Națională a Moldovei reiterează că, de rând cu celelalte bănci centrale, a decis să promoveze o politică monetară menită să asigure stabilitatea financiară, transmite IPN.
Toate economiile lumii sunt afectate de cele două crize care s-au suprapus: pandemia și războiul din Ucraina. Măsurile BNM sunt întreprinse cu scopul de a proteja pe viitor economiile și veniturile cetățenilor, în mod implicit recuperarea economică a țării noastre”, se subliniază în comunicatul de presă.
BNM va monitoriza atent procesul inflaționist, inclusiv factorii, riscurile și incertitudinile asociate, și va ajusta instrumentele de politică monetară la momentul oportun, pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan