Pe 31 ianuarie curent la Ungheni a avut loc Şedinţa de lucru ordinară a Celulei de Comunicare de criză din teritoriu. Activitatea a fost moderată de Şefa Departamentului Instruiri şi Dezvoltare organizaţională din cadrul Asociaţiei Presei Independente Cristina Bobârcă.
Cristina Bobârcă a menționat despre necesitatea implementării proiectelor de acest tip anume la Ungheni, întrucât, până la ora actuală, sunt puține: „Am ales Ungheni pentru că, pe de-o parte, Ungheniul benecifiază de mai multe proiecte de finanțare, pe de altă parte, poate că pe alocuri lipsesc proiecte anume pe partea de comunicare. Formatul proiectului presupune că un grup de persoane, care sunt interesate de dezvoltarea comunității, de informarea corectă și obiectivă a publicului, vor face o echipă care să informeze corect. Iar tema este destul de complexă și anume cum depășim criza energetică cu care se confruntă țara”.
Printre obiectivele fixate pe agenda de lucru au fost retrospectiva activităţii Celulei de Comunicare de criză din perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, precum şi planul de activităţi preconizate pentru luna februarie.
Membrii Celulei de Comunicare de criză Ungheni au venit cu feed-back relevant în raport cu activitățile realizate în perioada sus-amintită. Aceştia, de comun acord, au confirmat reuşita flashmobului organizat de grupul de tineri Voluntarii Pro Ungheni, care au împărtășit cu semenii lor ideea de a economisi energia electrică.
Membrii CCC au concretizat care au fost momentele forte ale flashmobului, precum și relevanța faptului că a fost cu și pentru tineri.
Lucia Bacalu: „Inițial am venit cu niște idei și sfaturi, care ulterior au devenit îndemnuri, slogane folosite în flashmob. Sper că mesajul transmis a ajuns la tineri”.
Elena Burlacu: „A fost foarte oportun pentru că acesta s-a desfășurat în cadrul unui eveniment cu și pentru tineri, adică mesajul a fost transmis de la egal la egal”.
Cu atenţie sporită a fost planificată activitatea pentru februarie, penultima lună din Proiectul pilot lansat de Deutsche Welle Akademie (Germania). În această listă s-au regăsit activităţile restante, precum şi o serie de alte acţiuni ce vizează obiectivul general al proiectului – folosirea eficientă a resurselor energetice în condiţii de criză. Printre acestea se enumeră și produse media filmate şi tipărite, precum reportaje video, postere, care vor fi afișate în spațiile publice din Ungheni. Membrii Celulei de Comunicare de criză au dezbătut subiectele, planificând riguros fiecare activitate şi stabilind termene concrete.
Un alt obiectiv de pe agenda de lucru a fost cel cu referință la concursul de eseuri și postere organizat în ianuarie curent pentru elevii din orașul și raionul Ungheni, pentru a încuraja și implica copiii și tinerii în promovarea utilizării eficiente a resurselor energetice. Membrele din cadrul Celulei de Comunicare criză Aliona Manciu și Elena Burlacu au enunțat realizări și cifre concrete.
Membra CCC, Aliona Manciu a relatat că s-a reușit implicarea mai multor instituții publice din raion: „Colegele mele din teritoriu s-au implicat activ, avem mai mulți participanți la concurs de la Școala de Arte Plastice, dar majoritatea sunt din satele raionului”.
Întrucât a fost depus un număr mare de dosare, participanții la discuție au propus soluții concrete referitoare la jurizare și premierea câștigătorilor în cadrul unui eveniment festiv, care avea loc la Ungheni în luna februarie.
Aliona Manciu a informat despre locul și modul de premiere a participanților la concurs: „Recent CCC a dat start concursului de eseuri și postere cu tema menționată. Acest concurs a fost preluat de alte 18 biblioteci din raion. Astfel au fost încurajați tinerii să se implice. Totalurile vor fi făcute la bibleoteca Dimitrie Cantemir, iar cele mai frumoase și mai relevante gânduri vor fi menționate și în mediul Online”.
Ședința a fost lucrativă, iar fiecare membru, pe segmentul său de activitate, și-a fixat scopurile pentru perspectiva apropiată.
Membrul CCC Vladimir Bîrzoi a comunicat despre realizările pe domeniul său de activitate, dar și despre necesitatea ședinței de lucru, deoarece în cadrul acesteia s-a fixat algoritmul de acțiuni pentru perioada următoare: „În cadrul acestui proiect am făcut un challanger pe Facebook, promovând un mesaj actual: de ce trebuie să economisim resursele energetice. Ne axăm pe rețelele de socializare, pentru că au un mare impact. Mai avem mult de lucru, urmează să realizăm 2 materiale video cu mesaj, așa-zis, ușor de consumat, simplist și pe înțelesul tuturor. În raport cu ședința de astăzi, am structurat foarte clar ce am făcut și ce urmează să facem în perioada următoare”.
Elena Burlacu, membră CCC, a apreciat munca în echipă, căci favorizează realizarea eficientă a obiectivelor: „Astăzi a fost o ședință în care am analizat activitățile realizate și am planificat alte obiective. Am decis să continuăm munca noastră, este bine ceea ce facem și atunci când te implici în ceva diferit, parcă te simți și tu mai împlinit, pentru că știi că ai făcut o treabă grozavă. Când știi că ai contribuit și tu, de fapt satisfacția obținută e cea mai bună remunerare”.
Amintim că Rețeaua de Comunicare de criză de la Ungheni este un proiect pilot pentru Republica Moldova realizat de Asociația Presei Independente în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie (Germania). Astfel a fost creată o rețea de comunicare de criză constituită din profesioniști din diferite domenii care au învățat pe oamenii din comunitate cum să gestioneze din punct de vedere al comunicării publice situațiile de criză prin care trece țara.