Începând cu 11 martie, toate şcolile şi grădinţele din ţară şi-au sistat activitatea, după ce Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a emis un ordin ca urmare a celor trei cazuri de coronavirus confirmate pe teritoriul R. Moldova. Astfel, până în data de 23 martie procesul educaţional din instituţiile de învăţământ va fi suspendat pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19 în ţară. Anunţul făcut de către autorităţi a fost recepţionat de către părinţii din Nisporeni în mod diferit. Dacă unii spun că se conformează, numai ca să-şi protejeze odraslele, alţii susţin că le va fi problematic, fiindcă nu au în grija cui lăsa copiii atunci când merg la serviciu.
Teodora Nedelcu din satul Vărzăreşti are trei copii, care frecventează grădiniţa. În această perioadă când instituţiile de învăţământ sunt închise, femeia spune că este nevoită să găsească fel de fel de soluţii.
TEODORA NEDELCU, LOCUITOARE A COMUNEI VĂRZĂREŞTI: „Îi luăm cu noi. Ne străduim să-i hrănim natural cu lăptică de vacă ca să nu pătrundă acest virus. De aceea ca să nu-i lăsăm singuri, îi luăm cu noi. Eu cred că dezinfecţia aceasta care trebuie făcută, se poate de făcut într-o săptămână sau câteva zile, nu trebuie să dureze atâta timp.Ce să facem noi, dacă aşa este de sus?!”
Iar această mămică se află în concediu de maternitate cu mezinul. Ea spune că suspendarea procesului educaţional nu o afectează, întrucât ea oricum stă acasă şi astfel va implica în diverse activităţi copilul mai mare.
NADEJDA CHIRA, LOCUITOARE A SATULUI VÎNĂTORI: „Îi ţinem acasă. Oricum sunt acasă cu amândoi copii. Când ai un serviciu, un post de muncă atunci e problemă, dar aşa nu. Eu cred că e normal pentru o protecţie mai sigură.”
Părinţii care sunt angajaţi în câmpul muncii au fost nevoiţi să-şi ia copii la serviciu sau să-şi ia concediu.
ALIONA BOSTAN, LOCUITOARE A ORAŞULUI NISPORENI: „Am luat-o cu mine la lucru. Astăzi ne-au dat voie mai devreme ca să nu stăm cu copii că le este a mânca, ca copilul. Ne ducem să luăm mâncare şi apoi acasă. O să stea de mâine cu fata mai mare acasă, că fata cea mare vine şi ea de la Chişinău, acolo tot s–a închis şcoala şi până pe data de 23 ei tot nu învaţă şi o să vină acasă şi o să stea cu ea. La noi nu este o problemă. Ea e mare, are 17 ani, dar mai am un copil acasă de 8 ani şi fetiţa deja va sta cu ei.Noi lucrăm, instituţiile s-au închis, dar noi lucrătorii lucrăm.
- Unde lucraţi dvs?
- La Şcoala Sportivă ca deridicatoare şi copiii nu merg la activităţi, dar noi mergem la lucru. Am auzit la televizor că o să dea concediu la oamenii care n-au cu cine lăsa copiii în perioada asta cât merge virusul acesta.
NATALIA VITOROI, LOCUITOARE A SATULUI PĂRUCENI: „Încercăm să limităm circuitul, da numai în cazuri extreme, când venim la medic ca să ne vadă şi lafamacie ca să ne recomande medicamente, doar aşa în cazuri urgente. Pentru persoanele care sunt angajate chiar este o problemă, da nelimităm la posibilităţi, dacă nu bunica să stea. Asta este. Evităm accesul pentru binele nostru, până la urmă.”
Alţi părinţi au găsit soluţii mai radicale. Spre exemplu, Tatiana Guşavatîi din Nisporeni a decis să scape de aglomeraţia din oraş, iar pentru a le asigura copiilor mai multă protecţie a hotărât că să-i ducă în această perioadă pe cei doi feciori ai săi la ţară.
TATIANA GUŞAVATÎI, LOCUITOARE A ORAŞULUI NISPORENI: „Îi ducem în sat să-i ferim de aglomeraţie, ca să nu se molipsească de virusul acesta şi îi izolăm în sat. Avem casă şi în sat şi îi duc în sat.
- Dar cu cine vor sta?
- Vor sta cu mine. Am să circul eu, după produse, după ce trebuie.”
Dacă copii stau acasă, nu e şi cazul pedagogilor şi educatorilor. Aceştia nu şi-au sistat activitatea. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a declarat în cadrul unui briefing de presă că salariile angajaților din domeniul Educației nu vor fi tăiate.
De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a specificat că suspendarea procesului educaţional în instituţiile de învăţământ este o măsură de precauție în legătură cu riscul de infectare cu noul coronavirus și că Republica Moldova și-a învățat lecția mai rapid decât alte state.
VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRA SĂNĂTĂŢII, MUNCII ŞI PROTECŢIEI SOCIALE: „Noi vorbim despre o măsură de precauţie care a fost nevoie ca să fie întreprinse. Vreau să vă zic că noi am învăţat lecţiile mult mai rapid în cazul dat decât alte state. Nu am aşteptat ca să avem transmitere locală pentru a sista procesul de educaţie, dar am vrut să vedem în această perioadă cazurile care sunt depistate, cum monitorizăm, cum va evolua situaţia pentru ca să nu ne expunem riscului. A fost o măsură necesară, a fost o măsură care a fost întreprinsă în contextul protecţiei şi securizării în cazul dat, a copiilor.”
Totodată, ministra a mai subliniat că părinţii pot să găsească soluţii în condiţiile în care legislaţia muncii prevede un şir de mecanisme care pot fi aplicate.
VIORICA DUMBRĂVEANU MINISTRA SĂNĂTĂŢII, MUNCII ŞI PROTECŢIEI SOCIALE: „Există opţiuni care la moment sunt reglementate de căre legislaţie. Avem vara vacanţele copiilor, de exemplu şi părinţii găsesc soluţii, avem vara grădiniţe care îşi sistează activitatea din cauza reparaţiilor şi părinţii găsesc în situaţiile respective soluţii. Legislaţia muncii prevede acordarea concediului anual care este plătit, concediul nelătit care poate fi acordat de către angajator, este regimul flexibil de muncă, care este actualmente reglementat de către Codul Muncii.”
În contextul închiderii instituțiilor de învăţământ, autoritățile recomandă părinților că să-şi supravegheze în continuu copii, să evite spaţiile publice aglomerate, să monitorizeze sănătatea minorilor în perimetrul domiciliului, să respecte regimul de igienă generală și personală, precum şi să renunţe la evenimente.
Amintim că în data de 10 martie au fost confirmate încă două cazuri noi de coronavirus în Republica Moldova. Este vorba despre doi adulți, care au fost spitalizați, la Toma Ciorbă, după ce nu au respectat regimul de carantină. Aceștia au efectuat vizite în Italia, la sfârșitul lunii februarie.
Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 7 martie în ţara noastră, fiind vorba despre o femeie venită tot din Italia. Iar 20 de persoane sunt suspectate de infecție cu coronavirus. 14 dintre acestea sunt internate la Toma Ciorba, iar două mame și șase copii, sunt spitalizate în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.