ALBASAT
Actualitate Societate

Comisia de la Veneția: votul prin corespondență extinde dreptul moldovenilor de a alege

Comisia de la Veneția și-a dat avizul pentru ca autoritățile din Moldova să pună în funcțiune legea privind votul parțial prin corespondență, care ar urma să fie aplicat pentru întâia dată la alegerile din această toamnă, transmite IPN cu referință la comunicarea de ieri a Comisiei de la Veneția.

Orice extindere a posibilității alegătorului de a-și exprima votul este binevenită și acesta este scopul atins al modificării legislative în cauză.

Cât privește chestiunile de procedură, Comisia de la Veneția a reamintit că stabilitatea dreptului electoral este un element esențial al securității juridice. Contrar speculațiilor pe plan intern, forul european notează că schimbările făcute cu mai puțin de cinci luni înainte de următoarele alegeri, nu afectează principiul stabilității procesului electoral. Totodată, Comisia de la Veneția a menționat că modificările frecvente și lipsa de transparență a acestora pot afecta încrederea alegătorilor în sistemul electoral. În context, experții s-au arătat critici față de graba cu care a fost adoptată legea. Ei și-au exprimat speranța că vor fi depuse toate eforturile pentru implementarea corectă a amendamentelor.

Ca recomandare de viitor, Comisia de la Veneția le-a cerut autorităților de la Chișinău ca orice viitoare modificare a legislației electorale să fie adoptată în baza unui larg consens și a consultărilor publice extinse cu toate părțile interesate, asigurând astfel încrederea publicului în procesul electoral.

Totodată, experții prevăd că dacă schimbările legislative vor avea succes, votului prin corespondență în străinătate ar trebui să i se acorde un caracter permanent, aplicând procedura în toate țările unde votul prin corespondență este sigur și fiabil.

IPN notează că legea stabilește posibilitatea votului prin corespondență la alegerile din această toamnă în SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Related posts

O nouă ieftinire la carburanți

Albasat

Ziua Unirii: Ce se întâmplă în raionul Nisporeni pe 27 martie 2024

AlbasatTV, Nisporeni

Cetăţenii raionului Nisporeni au avut ocazia să se vaccineze contra COVID 19 în piaţa agricolă a oraşului Nisporeni

Albasat

Leave a Comment