Grădiniţa „Andrieş” din oraşul Nisporeni începe acum o altă viaţă. În ultimii ani, instituţia preşcolară a beneficiat de finanţare, şi astfel s-au realizat lucrări importante de construcţie şi renovare. Deşi instituţia preşcolară a trecut prin mai multe schimbări de creare a condiţiilor necesare pentru dezvoltarea copiilor, grădiniţa nu dispunea de o sală festivă şi una de sport. Toate sărbătorile erau organizate în sălile de grupe, iar activităţile fizice erau desfăşurate în aer liber. De aceea, atât administraţia grădiniţei, cât şi autorităţile publice locale au căutat diferite soluţii. Astfel, instituţia a beneficiat de susţinere financiară din grantul oferit de Guvernul României, prin intermediul FISM. În acest context, acum o lună au demarat lucrările de amenajare a sălii festive şi a sălii de sport, care vor fi dotate cu toate echipamentele necesare.
Vera Bârlădeanu, directoarea grădiniței „Andrieș” din or. Nisporeni: „În grădiniţa „Andrieş” avem un proiect de reparaţie capitală şi amenajarea unei săli festive şi de sport. Într-adevăr acest proiect este binevenit pentru procesul instructiv-educativ în instituţia noastră. Nu am avut sală de sport, de muzică. Toate acestea le petreceam în grupă. Sper că pe viitor va fi frumos şi aşteptăm mult ca să fie o sală frumoasă cu comodităţi, iar copiii să beneficeze de o educaţie de calitate în procesul instructiv-educativ în instituţia noastră.”
Valoarea totală a proiectului este de 185 de mii de lei, între care 140 de mii de lei sunt oferiţi de autorităţile de peste Prut prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, iar restul banilor au fost alocaţi de administraţia publică locală.
Potrivit directoarei, până la 1 septembrie sala festivă şi cea de sport ar pute fi inaugurate. Astfel, copiii când vor reveni la grădiniţă vor avea posibilitatea să desfăşoare activităţile artistice şi festive într-o ambianţă plăcută şi condiţii moderne.
Vera Bârlădeanu, directoarea grădiniței „Andrieș” din or. Nisporeni: “Sper că la 1 septembrie să fie finisate toate lucrările. În partea din faţă o să fie instalată o tablă magnetică, vom avea proiector, iată, aici. Partea aceasta va fi pentru educaţia fizică, dar în sală va fi pentru educaţia muzicală.Vor fi toate echipamentele. Guvernul României ne-a pus nişte sarcini, ca să fie condiţii pentru copii. O să fie apă caldă, apă rece. “
Capacităţile şi abilităţile copiilor sunt dezvoltate datorită celor 8 educatori ai grădiniţei. Aceştia recunosc că construcţia unei săli festive şi de sport era o necesitate, iar acum aşteaptă cu nerăbdare ca să desfăşoare activităţile educaţionale în condiţii moderne .
Svetlana Mămăligă, educatoare: “Noi am fost lipsiţi de această sală, care ne-a creat foarte multe incomodităţi. Desfăşuram activităţile extracurriculare în sălile de grupă foarte mici, unde desigur eram nevoite să scoatem mobilierul, astfel se defecta la orice activitate. Această sală este absolut necesară pentru grădiniţa noastră şi foarte importantă. Chiar şi pentru activităţile de educaţie fizică, aveam foarte puţin spaţiu. Ba mai mult, le petreceam în aer liber, iar în perioada rece într-o încăpere foarte mică. Desigur că activităţile vor fi mult mai calitative, avem tablă interactivă, avem aparataj muzical, o să procurăm echipament sportiv şi activităţile desigur vor spori calitatea.”
Cristina Crudu-Bobeică, educatoare: “Ne bucurăm că în sfârşit s-a aprobat acest proiect şi sperăm ca pe viitor chiar să avem parte de o educaţie mult mai calitativă şi aşteptăm cât mai mulţi copii. Referitor la situaţia în care ne aflăm acum, sperăm să trecem cu bine peste aceste greutăţi, să ne putem revedea, să putem vorbi faţă-n faţă, fără frică. Am avut multe teatre de păpuşi şi într-adevăr spaţiul puţin ne incomoda şi pe noi, şi pe copii, dar acum cred că va fi mult mai bine.”
Anterior, la grădiniţa “Andrieş” a mai fost implementat un proiect susţinut financiar de România. Astfel, din banii acordaţi de autorităţile de peste Prut, prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, acoperişul întregii clădiri a fost reînnoit.
Vera Bârlădeanu, directoarea grădiniței „Andrieș” din or. Nisporeni: „La noi, tot aici am mai avut implementat un proiect în 2015, 300 de mii, tot din partea Guvernului României pentru schimbarea acoperişului, unde costul a fost 975 de mii, iar restul a fost din partea APL, care ne-a sprijinit cu surse financiare. Aceasta este prima grădiniţă din Nisporeni. Am schimbat geamurile, instalarea gazului, conectarea la apă potabilă, am construit două fântâni, ştiţi au fost probleme, dar încet, încet, va fi o grădiniţă modernă.”
Grădiniţa “Andrieş”din oraşul Nisporeni este frecventată de 96 de copii. Instituţia a fost construită în anul 1957.
Până acum, cu sprijin financiar românesc, au fost renovate mai mult de jumătate din grădinițele din Republica Moldova. Mai exact, până în prezent, România a cheltuit pentru reparația a 907 grădinițe din Moldova 26 de milioane de euro.