Deputații din Parlament vor vota electronic, începând de astăzi. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, scrie pe pagina sa de Facebook că principalul avantaj al votului electronic este faptul că societatea va putea vedea activitatea, vot după vot, a fiecărui deputat: ce proiecte a susținut, ce proiecte nu a susținut. Până acum nu exista asemenea informație, transmite IPN.
„Deseori unele scheme și amendamente dubioase treceau mai simplu pentru că deputații știau că se ascund după un fel de anonimitate. Nu exista un istoric al comportamentului fiecărui deputat. Astfel, acum veți putea întreba fiecare deputat de ce a susținut sau a respins, prin votul său, o lege sau alta. Asta e bine”, a scris deputatul PAS.
Votul electronic este parte componentă a Sistemului Informațional e-Parlament, care urma să fie implementat până la mijlocul anului 2019. Acum un an, secretarul general al Parlamentului pe atunci, Adrian Albu, declara că votul electronic nu este posibil de aplicat din cauza dezvoltatorului, care nu era gata să predea softul. Și mai devreme, în 2014, a fost o tentativă de implementare a sistemului de vot electronic. Atunci a eșuat în lipsa mai multor componente necesare bunei funcționări – circulația electronică a documentelor și noul site al legislativului.