De la Tokio sau Beijing, în Orientul Mijlociu, în țările europene și până peste Oceanul Atlantic, la Washington și Ottawa, diplomația Republicii Moldova este echipa pe care mizăm pentru promovarea intereselor țării. Declarația aparține vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene. Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei profesionale a diplomatului, Nicu Popescu menționează că prioritatea absolută și miza pentru 2023este aderarea la Uniunea Europeană, transmite IPN.
„Lucrăm 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, 365 de zile din 365, pentru a asigura libertatea țării noastre, prosperitatea țării noastre, pacea în țara noastră și pentru a oferi servicii de calitate pentru cetățenii noștri, diaspora noastră, oamenii noștri de afaceri și pentru a asigura un viitor mai bun pentru conaționali”, precizează vicepremierul citat într-un comunicat de presă al MAEIE.
Potrivit șefului diplomației moldovenești, anul trecut a fost unul istoric, an în care Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la UE. „Ne-am dorit acest lucru de foarte mult timp și, iată că, începând cu 2022 am intrat într-o nouă etapă a istoriei noastre. Este evident că acest lucru presupune că mai avem foarte mult de lucru, dar este deja un lucru structurat pe care îl vom face împreună cu UE”, susține Nicu Popescu.
Vicepremierul a menționat că anul trecut țara a reușit să fortifice parteneriatele strategice cu foarte multe state, fiind fundamentală consolidarea sprijinului pentru Republica Moldova. „Doar pe linia MAEIE am reușit să organizăm 87 de întrevederi cu omologi din 44 de state ale lumii. Am reușit să asigurăm intrarea în vigoare a 56 de tratate, 71 de noi tratate au fost semnate la nivel de stat, guvern și cu organizații internaționale. Am fost invitați speciali la summit-ul G7 și la reuniunea NATO”, a declarat ministrul de externe.
Potrivit vicepremierului și relația cu România rămâne centrală și fundamentală pentru viitorul Republicii Moldova. „Știți bine că am investit foarte mult efort pentru a dezvolta această relație și pentru a ne asigura că România și pe viitor va constitui ancora noastră în Europa. Știți bine că am dezvoltat parteneriatele noastre inclusiv prin lansarea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, inițiată și co-prezidată de Germania, Franța și România și la care participă peste 40 de țări și organizații”, spune vicepremierul.
„Pentru noi va fi în continuare foarte important să implementăm toate obiectivele în diplomația pentru securitate și apărare. Urmărim obiectivul de consolidare a securității statului nostru. Evident, vom continua diplomația solidarității pentru refugiații din Ucraina, vom continua diplomația economică activă pentru a deschide noi piețe, pentru a mări exporturile, pentru a mări comerțul care va constitui o bază mai stabilă și mai largă pentru economia noastră”, a mai spus Nicu Popescu.
Urmează să fie continuată și diplomația anticorupție. La fel de importantă este și diplomația culturală, atât pentru a menține legătura cu diaspora cât și pentru a promova în continuare imaginea țării în exterior. „Pentru anul care vine vom avea foarte mult de lucru, am menționat summit-ul CPE dar prioritatea absolută este aderarea la UE. Știți bine că lucrăm împreună pentru a răspunde la dispoziția doamnei prim-ministră în urma căreia va fi elaborat un plan de accelerare a procesului nostru de aderare la UE. Din păcate am pierdut mulți ani pe palierul apropierii de UE, suntem în poziția de a compensa acele pierderi de timp, acea insuficientă atenție politică oferită procesului de aderare la UE”, a conchis Nicu Popescu.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă