Portal de știri
Societate

Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât celelalte continente în ultimele 3 decenii

Europa s-a încălzit de peste două ori comparativ cu restul lumii în ultimele trei decenii şi a cunoscut cea mai mare creştere a temperaturii dintre toate continentele, arată un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale. Raportul asupra stării climei din Europa vine după o vară a extremelor. Un val de caniculă record a pârjolit Marea Britanie, gheţarii alpini s-au retras într-un ritm fără precedent, iar un val de căldură marină de lungă durată a încălzit apele Mediteranei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi în încălzire şi ne aminteşte că nici măcar societăţile bine pregătite nu sunt ferite de impactul fenomenelor meteorologice extreme”, a spus Petteri Taalas, secretarul general al OMM, într-un comunicat.

Din 1991 până în 2021, temperaturile din Europa au crescut cu o medie de 0,5 grade Celsius pe deceniu, potrivit raportului, în timp ce media globală a fost de doar 0,2 grade Celsius. Anul trecut, evenimentele meteorologice extreme agravate de schimbările climatice – cu precădere inundaţii şi furtuni – au produs daune de peste 50 de miliarde de dolari în Europa.

Motivul pentru care Europa se încălzeşte mai rapid comparativ cu alte continente are legătură cu faptul că o mare parte a continentului este situată în zona sub-arctică şi arctică – regiunea cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ – precum şi cu modificările feedbackurilor climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Spre exemplu, mai puţini nori deasupra Europei în timpul verii face ca mai multă lumină solară şi căldură să ajungă acum pe continent, a spus Freja Vamborg, om de ştiinţă la Serviciul pentru schimbări climatice Copernicus. Unii oameni de ştiinţă au numit Europa „un punct fierbinte al valurilor de căldură”, numărul acestor episoade de pe continent înregistrând o creştere mai rapidă comparativ cu alte regiuni ca urmare a modificărilor la nivelul circulaţiei atmosferice.

Related posts

Țara care, de duminică, intră din nou în carantină după ce numărul cazurilor de Covid-19 a început din nou să crească

Albasat

Turcii au ieșit în stradă împotriva lui Erdogan la Istanbul și Ankara, după ce lira s-a prăbușit. „Averea ta e furată de la noi”

Albasat

Ce trebuie să ştie despre vaccinare şi anticorpi fiecare cetăţean responsabil? Vezi sfatul medicului de familie!

Albasat

Leave a Comment