ALBASAT
Actualitate Societate

Fotojurnalista Elena Covalenco a emis un apel către UEFA

Fotojurnalista Elena Covalenco, declarată „indezirabilă” de către administrația ilegală de la Tiraspol la data de 21 septembrie 2023, a emis un apel către UEFA pentru a aduce în atenție îngrijorările privind organizarea meciurilor UEFA în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și restricțiile și riscurile cu care se confruntă jurnaliștii, transmite IPN.

„Restricția reprezintă o încălcare nejustificată a normelor internaționale care protejează libertatea de exprimare și libertatea mass-media. Administrația de facto din acest teritoriu al Republicii Moldova, împiedică jurnaliștii să disemineze informații de interes public și obstrucționează, în mod deliberat, activitatea acestora”, se arată într-un comunicat de presă emis de asociația Promo-LEX.

Fotojurnalista și reprezentanții asociației menționează că în circumstanțele date decizia de a organiza meciurile UEFA Europa League în teritoriul temporar ocupat al Moldovei, unde staționează ilegal trupele ruse, este alarmantă pe motiv că garanțiile de securitate oferite de către administrația ilegală sau conglomeratul Sheriff nu sunt credibile, legale și legitime, iar sistemul opresiv al regimului de la Tiraspol încalcă flagrant drepturile omului, beneficiind totodată de impunitate, atât la nivel național cât și internațional.

Din cauza statutului nerezolvat al regiunii, a preocupărilor de securitate precum și a situației alarmante a drepturilor omului din regiunea transnistreană, UEFA ar trebui să se angajeze în discuții numai cu autoritățile legitime și constituționale ale țării. De exemplu, conform deciziei UEFA, Belarus trebuie să joace meciurile de acasă pe teren neutru. Această poziție fermă ar trebui aplicată în mod consecvent în alte cazuri similare, deoarece, în caz contrar, regulile și angajamentele UEFA sunt viciate sau selective, precizează Promo-Lex.

„Considerăm că UEFA, ca organizație care recunoaște principiile fundamentale ale Declarației Universale a Drepturilor Omului,  trebuie să acționeze ferm și corespunzător pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pentru care pledează. Reieșind din Angajamentul privind drepturile omului, adoptat în 2021 și statutul său, Comitetul Executiv al UEFA trebuie să reevalueze decizia de a permite organizarea meciurilor în regiunile temporar ocupate și să ia în considerare măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor omului și integritatea presei, precum și siguranța tuturor participanților la evenimentele sportive”, mai menționează Promo-LEX.

Related posts

Старший офицер ИП Бричень, скончался из-за COVID-19

Albasat

Suedia este unul din cei mai importanți parteneri în proiectele de dezvoltare, vicepremier

AlbasatTV, Nisporeni

Alte 808 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

Albasat

Leave a Comment