Compania rusească „Gazprom” acuză autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menționând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. Concernul rusesc mai precizează că această abordare nu poate garanta un audit obiectiv și transparent, iar Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia. Pe de altă parte, reprezentanții autorităților de la Chișinău au anunțat anterior că documentele din octombrie stipulează expres obligația „părții moldovenești” de a iniția auditul extern al SA „Moldovagan” față de „Gazprom”, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al „Gazprom” se menționează că pentru data de 2 februarie a fost planificată ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”. Însă, ședința nu a avut loc pe motiv că reprezentanții Guvernului de la Chișinău nu s-au prezentat. Se aștepta ca Consiliul de Supraveghere să convină asupra abordărilor cu privire la auditarea datoriilor companiei față de „Gazprom” pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, fapt prevăzut în Protocolul de negocieri cu privire la soluționarea problemelor din domeniul gazelor din 29 octombrie 2021.
„Însă, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au raportat că condițiile de contractare a auditorului au fost deja stabilite de partea moldovenească. Conform documentației publicate, nu s-a ținut cont de propunerile „Gazprom”, care fusese trimise anterior părții moldovenești”, se arată în comunicatul „Gazprom”.
Compania rusească precizează că abordarea unilaterală a părții moldovenești în stabilirea condițiilor licitației pentru contractarea serviciilor de audit nu creează premise pentru un audit obiectiv și transparent a datoriilor „Moldovagaz”. Și acest fapt ar putea avea drept consecință neaprobarea de către Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” a rezultatelor auditului.
Agenția Proprietății Publice anunța că a finalizat pregătirea documentației de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.
„Guvernul va avea o reacți la scrisoarea care a venit abia ieri. Nu trebuie să ne agităm atât de mult, era un răspuns așteptabil ca Gazprom să nu fie de acord cu un audit funcțional și juridic complex, prin care să înțelegem de unde s-au luat acele datorii la Moldovagaz. Este un răspuns logic al Gazprom care nu vrea să facă o evaluare clară a modului cum s-au format acele datorii”, a declarat acum zece zile într-o emisiune TV deputatul PAS, Alexandru Trubca.
Reprezentanții autorităților centrale au comentat anterior că documentele semnate în octombrie 2021 stipulează expres obligația „părții moldovenești” de a iniția auditul extern al SA „Moldovagan” față de „Gazprom”. Aceștia au justificat necesitatea auditului extern prin existența unor suspiciuni rezonabile de acte de corupție în proporție deosebit de mari, presupuse că au avut loc pe parcursul multor ani la „Moldovagaz”, care este companie fiică a concernului rus „Gazprom”
O formațiune politică de la Chișinău a elaborat un pachet de sarcini pentru misiunea de audit al datoriei la gaz. Potrivit acestuia, raportul de audit trebuie să fie principalul instrument de negociere cu „Gazprom” pentru soluționarea pe cale amiabilă a datoriei la gaz. Dacă părțile nu vor ajunge la un consens privind valoarea datoriei, trebuie examinată posibilitatea de inițiere a unui arbitraj internațional, având la bază precedentele create de Naftogaz Ucraina și PGNiG Polonia.
Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de circa $700 de milioane către Gazprom, după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.
Regiunea transnistreană a Republicii Moldova controlată de un regim separatist datorează concernului rus circa șapte miliarde de dolari, pe care, însă „Gazprom” nu le revendică.
previous post