ALBASAT
Societate

Gheorghe Erizanu: COVID-19 a dezvelit două probleme grave pe care le avem de 30 de ani

Pandemia COVID-19 a dezvelit două probleme grave pe care statul le-a avut și le-a neglijat timp de 30 de ani de Independență. Este vorba despre sistemul sanitar și sistemul educațional, problemele căror au atras atenția societății. În cadrul acestor sisteme, obligatoriu, vor trebui să existe schimbări radicale. De această părere este Gheorghe Erizanu, editor, editura Cartier, participant la dezbaterile publice „Societatea moldovenească în pandemie: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.

Gheorghe Erizanu a menționat că societatea și statul sunt obligate să învețe lecții din astfel de situații, cum este cea de criză provocată de pandemie, indiferent dacă doresc acest lucru sau nu. Și aceasta pentru că în timpul crizei s-a descoperit faptul că avem un stat slab. „El s-a dezgolit până la sânge. Pe noi până atunci nu ne viza direct, iar acum resimțim, fiecare cetățean resimte pe pielea lui. Suntem obligați să încercăm, după pandemie, să construim sau să trăim într-un concubinaj onest – cetățeanul Republicii Moldova cu statul. Fiindcă, de fapt, aici apare problema”, a notat Gheorghe Erizanu.

În opinia sa, în situații de felul acesta, cetățenii, care au plătit impozite în bugetul de stat, și care privesc statul ca pe o putere supremă cu forță în fața individului, așteaptă sprijin de la el. Anume atunci când nimerește în situații de criză, cetățeanul în subconștientul său își dorește ca statul să reacționeze și să-l ajute. Un exemplu în acest sens sunt și oamenii de afaceri, chiar și cei care gândesc în spirit liberal. Potrivit lui, ei spun că acceptă economia de piață, situația în care statul să nu se implice în reglementări, dar sunt în situația în care statul este obligat să-i ajute. În caz contrar ei riscă să nu poată supraviețui.

Totodată, în opinia sa, dacă statul reacționa mai prompt în prima fază a pandemiei, pentru susținerea cetățenilor și a oamenilor de afaceri, situația de azi era alta. Potrivit lui Gheorghe Erizanu, au fost două luni de oprire bruscă a sectorului economic. Și în condiția în care pandemia continuă, pentru că se menține numărul cazurilor noi confirmate, situația rămâne incertă. Economia va încerca să-și revină, dar dacă inactivitatea va continua, va fi foarte dureros și nu e clar cine va supraviețui.

În opinia sa, situația pandemică a scos la iveală probleme care trebuie soluționate, în special, sunt necesare optimizări în sistemul educațional și anume în treapta universitară. Și aceasta pentru că astăzi, universitățile „produc” absolvenți cu certificate, și nu specialiști. Editorul a mai spus că este necesar să fie regândit sistemul de predare în școli. De asemenea, trebuie înlăturate lapsusurile din sistemul sanitar. Or, pandemia COVID-19 a dezvelit două probleme grave pe care statul le-a avut și le-a neglijat timp de 30 de ani de Independență – sistemul sanitar și sistemul educațional.

În altă ordine de idei, Gheorghe Erizanu a declarat că atunci când se încheie o pandemie, lumea încearcă să revină la viața cotidiană cu o bucurie mult mai mare decât o făcea până la. Mai mult, potrivit lui, marile epoci ale lumii sunt despărțite prin crize de acest fel. „Primul Război Mondial – cu gripa spaniolă, al Doilea Război Mondial – cu tifosul, Renașterea a venit după ciuma din Evul Mediu”, menționează editorul.

Dezbaterile „Societate moldovenească în pandemie: lecții învățate, lecții de învățat” sunt ediția a 137-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Related posts

Traficul prin majoritatea punctelor de trecere a frontierei va fi restabilit din 24 mai

Albasat

O terapie anti-COVID pe bază de anticorpi ar putea ajunge pe piață anul acesta

Albasat

Se așteaptă ploi puternice

Albasat

Leave a Comment