Portal de știri
Societate

Guvernul de la Chișinău își dorește să poată emite ordonanțe de urgență

Guvernul de la Chișinău își dorește să poată emite ordonanțe de urgență. Pentru a putea face acest lucru, executivul va veni cu inițiativa de a modifica Constituția. Despre aceasta a anunțat miercuri premierul Natalia Gavrilița la ședința cabinetului de miniștri, transmite IPN.

„Am avut o discuție în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de astăzi despre necesitatea modificării Constituției ca să avem un mecanism cum ar fi ordonanțele de urgență și care ne-ar permite să luăm decizii prompte”, a menționat Natalia Gavrilița.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că acest instrument se regăsește în alte sisteme de drept. Ordonanțele de urgență sunt acte ale Guvernului, dar care au putere de lege. „De exemplu în România aceste ordonanțe de urgență se supun controlului parlamentar, urmează a fi aprobate sau respinse, dar după intrarea lor în vigoare, care este imediată. Sunt supuse și controlului constituționalității în vederea verificării corespunderilor Constituției”, afirmă ministrul.

Potrivit lui, în prezent este nevoie să fie instituită starea de urgență pentru a permite Comisiei pentru Situații de Urgență să ia decizii prompte în scopul remedierii unor situații de urgență. „Merită a fi examinată oportunitatea completării Constituției cu acest instrument (ordonanța de urgență). Cunoaștem care este procedura de revizuire a Constituției. Este nevoie de un proiect înregistrat, care trebuie să treacă avizarea la Curtea Constituțională. Ulterior, șase luni el nu poate fi votat. Doar după șase luni poate fi votat cu condiția că sunt întrunite acele două treimi de voturi pe care o cere Constituția”, a mai spus ministrul Sergiu Litvinenco.

Related posts

Evoluția situației epidemiologice și a procesului de vaccinare anti-COVID-19 în Nisporeni

Albasat

Percheziții la Fălești într-o cauză privind emiterea certificatelor false de vaccinare

Albasat

Sistări de apă strada Drumul Viilor din capitală

Albasat

Leave a Comment