ALBASAT
Societate

Igor Dodon a distins doi foști funcționari ai CoE cu Ordinul de Onoare

Doi foști funcționari de rang înalt ai Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Jean-Louis Laurens, au fost distinși cu „Ordinul de Onoare”, de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Distincțiile au fost oferite cu prilejul aniversării a 25-a de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, transmite IPN.

Fostul secretar general al CoE, Thorbjørn Jagland, a fost distins „pentru contribuție meritorie la consolidarea instituțiilor democratice ale Republicii Moldova, la promovarea reformelor și a transformărilor democratice”, iar fostul director general pentru democrație şi afaceri politice în cadrul Secretariatului CoE, Jean-Louis Laurens – „pentru pentru contribuție remarcabilă la implementarea reformelor inițiate de Organizație în Republica Moldova, precum și la desfășurarea ambițiosului exercițiu de armonizare a legislației naționale la standardele europene”, precizează Ugor Dodon într-o postate pe Facebook.

Thorbjørn Jagland a deținut funcția de secretar general al CoE în perioada 1 octombrie 2009 – 18 septembrie 2019, fiind primul secretar general care a exercitat două mandate consecutive. Igor dodon precizează că pe durata mandatului său a fost extinsă cooperarea cu Republica Moldova prin intermediul Planurilor de acțiuni ale CoE pentru Republica Moldova 2013-2016 și 2017-2020, în valoare de circa 17 milioane și, respectiv, 15 milioane de euro. La începutul primului mandat, a fost deschis Oficiul Consiliului Europei, în baza Memorandumului de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Consiliul Europei, semnat la 21 decembrie 2010.

Jean-Louis Laurens a activat în CoE timp de 37 de ani, din 1976 până în 2013, și a contribuit personal la pregătirea și negocierea dosarului de aderare a Republicii Moldova la CoE. De asemenea, a contribuit t la negocierea, cât și la deschiderea Biroului de informare al Consiliului Europei în Republica Moldova, lansarea proiectelor de asistență, pregătirea și desfășurarea Președinției Republicii Moldova a Comitetului de Miniștri al CoE din perioada 15 mai – 6 noiembrie 2003.

Related posts

SUA vor autoriza vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani

Albasat

Italia anunță că din aprilie va putea vaccina lunar 10 milioane de oameni

Albasat

188 de cazuri noi de COVID-19 și opt decese

Albasat

Leave a Comment