ALBASAT
Actualitate Societate

Îmbunătățirea ariilor protejate din Moldova: Cehia oferă echipamente și formare pentru monitorizarea biodiversității

Promovarea unei abordări europene privind conservarea naturii în Republica Moldova și sprijinul oferit de Cehia pentru un management mai eficient al ariilor naturale protejate din țară sunt rezultatele proiectelor implementate cu suportul PNUD și al Agenției Cehe pentru Dezvoltare, discutate într-o conferință de presă la IPN.

Parteneriatul moldo-ceh se concentrează pe aspecte ale protecției mediului în Republica Moldova, cu un accent deosebit pe transferul de expertiză și experiență din partea Cehiei. Prin intermediul acestui parteneriat, au fost organizate ateliere de lucru și au fost furnizate echipamente esențiale pentru monitorizarea biodiversității, combaterea activităților ilegale și gestionarea impactului evenimentelor naturale.

Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromír Plíšek, a subliniat că această investiție  se referă nu doar la tehnologie, ci și la viitorul resurselor naturale ale Republicii Moldova. Parteneriatul moldo-ceh în domeniul mediului, realizat prin intermediul Societății Ecologice „Biotica” și asociației cehe „Arnika”, este menit să îmbunătățească gestionarea și conservarea ariilor protejate din Moldova.

„Un punct culminant al acestui proiect a fost călătoria de studiu de 10 zile în Republica Cehă, unde colegii moldoveni s-au întâlnit cu experți și oficiali, făcând schimb de idei privind gestionarea durabilă a pădurilor, râurilor și resurselor naturale. Un astfel de schimb de cunoștință subliniază importanța colaborării, a transferului de expertiză dincolo de frontieră și a consolidării angajamentului nostru față de rețeaua Natura 2000, un pas esențial pentru Moldova în drumul său spre integrare în UE”, a menționat diplomatul ceh.

Membrul asociației de inspectori voluntari de mediu „Rangeri” din Moldova și secretarul comitetului executiv al Federației Europene a Rangerilor, Maria Gurscaia, a declarat că, datorită acestui parteneriat, asociația de inspectori voluntari a devenit un membru cu drepturi depline al asociației europene și internaționale a rangerilor. „În luna octombrie anul curent, am reprezentat în premieră Moldova la congresul internațional al rangerilor din Franța, în perioada 7-11 octombrie, unde a fost semnat acordul de colaborare dintre asociația de inspectori voluntari de mediu „Rangeri” din Moldova și România pentru schimbul de experiență și învățarea comună. Unul dintre planurile importante din această colaborare este creare a treningului de studiere a rangerilor și inspectorilor voluntari pentru ca inspectorii de mediu din Moldova să fie mai calificați”, a comunicat Maria Gurscaia.

Directorul de fundarisind și finanțe al Federației Europene a Rangerilor, Michael Großmann, a declarat că un scop important al Federației Europene a Rangerilor este acordarea ajutorului în crearea asociațiilor naționale de rangeri în diferite țări ale Europei, deoarece nu în toate țări ele există. S-a organizat ca reprezentații Moldovei și reprezentanții României să participe la congresul internațional al rangerilor din Franța, unde a fost semnat un acord între aceste asociații naționale.

Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a subliniat că aceste parteneriate nu doar că aduc la îndeplinirea obiectivelor globale ale Republicii Moldova, dar și la atingerea celor locale. Un exemplu concret este efortul de stabilire a rețelelor ecologice, îndeosebi rețeaua Emerald, care va facilita tranziția Republicii Moldova la rețeaua ecologică Natura 2000, atunci când țara va deveni parte a Uniunii Europene. Pe lângă faptul că proiectele atrag atenția asupra celor trei arii naturale protejate –Parcul Național Orhei, Parcul Național Nistru de Jos și Rezervația Codrii – accentul principal este pus pe adaptarea naturii la schimbările climatice și atingerea obiectivelor de adaptare, precum și pe protecția biodiversității, a precizat Daniela Gasparikova.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Related posts

У Конституционного суда новый председатель

Albasat

Женщина скончалась от COVID-19

Albasat

Elveția și PNUD susțin angajații ANOFM în prevenirea răspândirii noului coronavirus

Albasat

Leave a Comment