ALBASAT
Actualitate Galerie Foto Nisporeni Societate

Inovație agricolă: Irigare sustenabilă cu ajutorul energiei solare în Nisporeni

În Nisporeni, fermierii au început să folosească energia solară pentru irigare. Au fost instalate 360 de panouri fotovoltaice în Grozești. Acest proiect va reduce costurile de irigare cu milioane de lei.

Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Prutenii II a finalizat instalarea panourilor de 200 kW. Acum, 170 de fermieri pot iriga peste 1,100 de hectare cu energie regenerabilă. Aceștia ar putea economisi până la 30% din costurile de irigare începând cu sezonul următor.

Investiții și economii semnificative

Victor Jalbă, directorul executiv al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Prutenii II, subliniază importanța și beneficiile utilizării eficiente a apei pentru irigare. În prezent, apa din Prut este folosită pentru irigarea a patru sate, acoperind un teritoriu de 1100 de hectare care sunt pregătite pentru irigare. Printre culturile irigate se numără vița de vie, livezi, căpșuni, cereale, porumb, floarea soarelui, grâu, și altele.

În prezent, irigăm anual 682 de hectare. Am atins un moment în care am furnizat peste 800 de mii de metri cubi de apă anual. În acest an, cifra a scăzut la 400 de mii de metri cubi, vânduți la un preț de până la 5 lei pe metru cub. Cu toate acestea, intenționăm să dovedim eficiența adăugând o stație de 500 de kW. În prezent, dispunem de o stație de 200 de kW, iar cu adăugarea celei noi, prețul apei ar putea ajunge la aproximativ 2.50 – 3 lei pe metru cub. Avem și o stație în deal dedicată distribuției, și sperăm să instalăm acolo un parc fotovoltaic de 130 de kW. Costul total al acestui sistem, inclusiv parcul fotovoltaic, se ridică la 3 milioane de lei, din care am primit un ajutor de 600 de mii de lei de la Chemonics și USAID, iar restul de la membrii asociației.”

Utilizarea eficientă a energiei solare pentru irigare

Sergiu Ţîgulea, fermier cu 600 de hectare de teren agricol în satul Grozeşti, raionul Nisporeni, se remarcă prin activitatea sa în domeniul agricol. Cu o livadă de pruni și o podgorie de viță de vie, el reușește să obțină recolte generoase, beneficiind de sisteme eficiente de irigare. În calitate de administrator al unei companii agricole și membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Prutenii II, Sergiu Țîgulea împărtășește decizia strategică de a-și muta afacerea din Ungheni la Nisporeni în 2017, în timpul reabilitării sistemului de irigare centralizat: „Am devenit membri în 2017, în timpul reabilitării sistemului de irigare centralizat din Nisporeni. La acea vreme, am decis să mutăm afacerea noastră din Ungheni, unde dețineam terenuri agricole, însă lipsa unei surse de apă ne-a determinat să migram către Nisporeni. Aici, am înființat deja 100 de hectare de plantații multianuale, inclusiv cu struguri de masă, prune, caise și într-o măsură mai mică, cireșe. Suntem încântați că facem parte din această asociație și sperăm că achiziționarea apei de la asociație la un preț mai accesibil ne va permite să gestionăm mai eficient resursa pentru culturile noastre, contribuind astfel la creșterea competitivității noastre pe alte piețe.”

Elena Croitoru, membră a Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Prutenii II și secretar al Consiliului de Administrație, subliniază valoarea pe termen lung a proiectelor de irigare pentru comunitatea locală.

 „Acest proiect aduce beneficii nu doar asociației, ci cred că are un impact pozitiv asupra întregii localități, nu doar în cazul localității Grozești, ci și pentru beneficiari din mai multe zone. Aportul deosebit va fi resimțit în special de către proprietarii de terenuri care dețin suprafețe extinse. Chiar dacă efectul nu va fi imediat vizibil, este de așteptat să aibă un impact de durată.”

Angela Mârza, contabila-șefă a Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Prutenii II, evidențiază impactul semnificativ al proiectului asupra comunității.

„Beneficiarii nu sunt doar locuitorii din satul Grozești, ci și cei din satele Bărboieni și Soltănești, precum și o parte din raionul Nisporeni. Avem deci terenuri irigate și în raionul Nisporeni. Vreau să menționez că până la implementarea proiectului, taxa pe care membrii asociației noastre o plăteau pentru un metru cub de apă era ajustată la prețurile energiei electrice. Sperăm că, după implementarea acestui proiect, prețul per metru cub de apă se va reduce. Acesta este un beneficiu semnificativ pentru membrii asociației noastre. Datorită faptului că apa va fi mai ieftină, utilizatorii vor putea iriga mai multe terenuri, ceea ce va duce la o producție mai mare pe hectar.”

Mark Simakovsky, Asistent Adjunct al Administratorului la USAID, evidențiază angajamentul Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina cauzat de agresiunea Rusiei în 2022.

„Statele Unite sunt extrem de mândre de parteneriatul și cooperarea dintre SUA și Republica Moldova. În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne reafirmăm angajamentul de a susține dezvoltarea Republicii Moldova în toate domeniile și de a explora noi modalități de cooperare pentru binele poporului moldovenesc și economiei Republicii Moldova. Suntem dedicați sprijinirii fermierilor, consolidării independenței și democrației în Republica Moldova, cu scopul de a facilita integrarea acesteia în instituțiile europene.”

Iurie Scripnic, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a subliniat eficiența Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Grozești în gestionarea crizei energetice și conflictului din Ucraina. El a lăudat capacitatea asociației de a-și coordona eforturile pentru a utiliza apa, o resursă esențială pentru agricultura productivă și durabilă.

„Avem un exemplu demn de urmat în Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Grozești. Acesta este un model de cum putem face față crizei energetice și conflictului din Ucraina, menținând sub control costurile noastre energetice. Vă felicit că ați reușit să vă uniți într-un scop comun de a utiliza această sursă prețioasă de apă, fără de care nu am putea atinge randamente ridicate și să avem o agricultură durabilă. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare rămâne deschis pentru a colabora și a implementa politicile necesare. Mă refer inclusiv la politica de subvenționare, și doresc să menționez că membrii asociației vor beneficia de subvenții atât pentru energia electrică, cât și pentru investiția realizată în acest parc fotovoltaic.”

Acest proiect marchează un moment crucial în utilizarea resurselor naturale pentru agricultură. Demonstrează cum energia regenerabilă poate susține dezvoltarea economiei rurale în Republica Moldova. În contextul conflictului din Ucraina, acest exemplu de inovație și cooperare aduce un plus de speranță pentru viitorul agriculturii moldovenești.

Măsurile luate de Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Grozești evidențiază potențialul unei abordări integrate, care combină utilizarea eficientă a apei cu utilizarea energiei regenerabile. Aceasta ar putea fi o soluție viabilă pentru a face față provocărilor actuale, menținând în același timp costurile energetice sub control.

În concluzie, progresul realizat de Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Grozești reprezintă un model demn de urmat. Aceasta demonstrează puterea cooperării și inovației în promovarea unei agriculturi durabile și a unei economii rurale înfloritoare în Republica Moldova.

Related posts

Iurie Groșev este noul antrenor al echipei Florești

Albasat

Femeia cu COVID-19 conectată la respirație asistată se simte mai rău

Albasat

Cursul valutar oficial la 03.01.2022

Albasat

Leave a Comment