ALBASAT
Fără categorie

Iurie Leancă spune de ce a decis acordarea garanțiilor de stat pentru acoperirea fraudei bancare

Fostul premier Iurie Leancă, în timpul șefiei căruia la Guvern s-a decis acordarea garanțiilor de stat pentru ca Banca Națională să acopere gaura financiară din cele trei bănci devalizate, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, spune că a luat această hotărâre pentru că nu exista o altă soluție. Politicianul face trimitere și la un raport elaborat în comun cu experți ai Fondului Monetar Internațional care, la fel, spunea că altă soluție, decât acordarea garanțiilor, nu ar fi existat. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit lui, ideea de a fi acordate garanțiile de stat pentru acoperirea găurii care s-a format în cele trei bănci fraudate a venit din partea Băncii Naționale, dar și din partea FMI prin acel raport.

Iurie Leancă spune că documentul a fost adoptat printr-o angajare de răspundere a Guvernului, dar nu a fost trecut prin Parlament, pentru că în vara anului 2014 existau discuții că în legislativ se încerca tentativa de a se cumpăra deputați care să nu voteze Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb pentru că se știa interesul Rusiei de a nu permite Moldovei să avanseze pe calea europeană. „Noi nu eram într-un vid, nu eram într-un spațiu pe planeta Moldova unde nu existau alte țări interesate să ne deraieze de pe cursul respectiv. La tot ce s-a întâmplat pe sistemul bancar a fost o conexiune puternică pe dimensiunea cu Federația Rusă, cu plasamente bancare. Motivul pentru care am decis angajarea răspunderii a fost fiindcă nu vedeam altă soluție”, a declarat fostul premier.

Potrivit lui, dacă se mergea pe formula clasică de aprobare în Parlament și nu treceau aceste proiecte privind acordarea garanțiilor de stat, atunci acestea puteau să nu fie oferite și putea să cadă întregul sistem bancar.

Întrebat de ce discuta, în calitatea sa de prim-ministru, cu Vladimir Plahotniuc despre situația din sistemul bancar, Iurie Leancă a menționat că acesta era de pe atunci liderul de facto al Partidului Democrat și că nu putea să ia decizii importante în stat fără să se consulte cu liderii partidelor politice, pe lângă discuțiile cu instituțiile statului. „În momentul în care mă ocupam de gazoduct, de atunci nu s-a mai construit niciun centimetru, de Zona de Liber Schimb, de proiecte sociale, în spatele meu se întâmpla ce se întâmpla”, a declarat fostul premier.

Iurie Leancă spune că relațiile lui cu Ilan Șor au fost instituționale. „Am comunicat cu el, asta nu înseamnă că am făcut business cu el, nu înseamnă că am luat de la el bani. În 2015, când am plecat din PLDM, au fost verificări dacă mi-a fost făcute cadouri, dacă i-am dat pașaport diplomatic, au verificat, n-au găsit nimic, dar folclorul în continuare insistă pe această dimensiune”, a declarat Iurie Leancă.

Iurie Leancă a fost în fruntea Guvernului atunci când executivul a aprobat prin asumare de răspundere una dintre cele două garanții de stat oferite Băncii Naționale pentru acoperirea găurii financiare în cele trei bănci implicate în frauda bancară. A doua garanție de stat a fost oferită pe timpul premierului Chiril Gaburici.

Related posts

Începe Postul Crăciunului

AlbasatTV, Nisporeni

Igor Grosu despre protestele fermierilor: e dreptul lor să protesteze

AlbasatTV, Nisporeni

Dragoș Tudorache: Nu am auzit îndoieli cu privire la Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 28.11.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Expoziția națională „Fabricat în Moldova” va avea un nou concept

AlbasatTV, Nisporeni

Comisia vetting începe astăzi audierea judecătorilor Curții Supreme de Justiție

AlbasatTV, Nisporeni

Două persoane depistate fără suflare într-o mașină blocată în nămeți

AlbasatTV, Nisporeni

Noutăți fiscale privind TVA

AlbasatTV, Nisporeni

Un autocar care venea în Moldova din Italia a derapat lângă Costești

AlbasatTV, Nisporeni

Încă 139 de localități din 16 raioane rămân fără lumină

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment