ALBASAT
Societate

Josep Borrell: Uniunea Europeană este hotărâtă să impună sancțiuni împotriva Belarusului

Uniunea Europeană este extrem de nemulțumită de creșterea în intensitate a violențelor din Belarus și va impune sancțiuni împotriva oficialilor responsabili atât pentru fraudarea alegerilor de la începutul lunii august, cât și pentru violențele împotriva protestatarilor, a declarat vineri Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate

De altfel, Uniunea Europeană a mai anunțat recent că este de acord cu opoziția din Belarus, care susține că alegerile din 9 august au fost fraudate, informează Reuters.

Alegerile din 9 august au fost câștigate de Aleksandr Lukașenko, care deține de 26 de ani funcția de președinte al Belarusului.

Anunțul lui Borrell vine în contextul în care mai mulți diplomați europeni au declarat că discuțiile privind impunerea de sancțiuni la adresa Belarusului au fost blocate de Cipru, care ar dori ca Uniunea Europeană să impună sancțiuni mai întâi Turciei, din cauza explorărilor sale din Mediterana de Est și abia apoi Belarusului.

„Uniunea Europeană reiterează determinarea sa de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile pentru violențe, pentru reprimarea protestelor pașnice și pentru fraudarea alegerilor”, a spus Borrell prin intermediul unui comunicat.

El a mai spus că Blocul comunitar ar putea lua și alte „măsuri restrictive” în cazul în care va fi nevoie, fără a preciza care ar putea fi aceste măsuri.

Mai multe voci susțin că autoritățile de la Nicosia ar vrea ca celelalte state membre să aplice sancțiuni și Turciei pentru operațiunile de forare din Mediterana de Est și apoi să sancționeze Belarusul.

Miniștrii de Externe din statele membre au aprobat impunerea de sancțiuni împotriva unor oficiali bieloruși la finalul lunii trecute, în contextul în care UE acuză că alegerile prezidențiale din Belarus de pe 9 august au fost fraudate.

În luna iunie, Nicosia a propus impunerea de sancțiuni împotriva mai multor politicieni și companii din Turcia, însă propunerea a fost respinsă, întrucât mai multe state europene, printre care Germania, doresc rezolvarea problemei cu Turcia prin intermediul dialogului.

Cel puțin 40 de oficiali bieloruși de rang înalt ar urma să fie supuși sancțiunilor europene, în contextul în care fosta țară sovietică se confruntă cu proteste de amploare în urma alegerilor prezidențiale de pe 9 august, câștigate de Aleksandr Lukașenko. În acest context, mai mulți diplomați europeni sunt deranjați de faptul că Uniunea Europeană nu a reușit până acum să ia măsuri concrete în legătură cu situația din Belarus.

Related posts

Nicu Popescu, despre pericolul care stă în calea aderării Republicii Moldova la UE

AlbasatTV, Nisporeni

Pensiile vor fi indexate de două ori pe an pentru toți, dar cu un coeficient mai mic

Albasat

Chișinăul a făcut planul în caz că mai multe persoane vor avea nevoie de refugiere, primar

Albasat

Leave a Comment