Portal de știri
Fără categorie

La Bruxelles au fost semnate trei acorduri de finanțare din partea UE

Premierului Maia Sandu și comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au semnat la Bruxelles trei acorduri de finanțare din partea Uniunii Europene. Acestea țin de consolidarea statului de drept, anticorupție, precum și sprijin economic pentru anumite regiuni din Republica Moldova. Valoarea totală a celor trei acorduri de finanțare este de peste 40 de milioane de euro.

Într-o conferință de presă la Bruxelles, comisarul Hahn a declarat că, la o lună și un pic după concluziile Consiliului European din 20 iunie, Uniunea Europeană a luat măsuri concrete ca să susțină implementarea de către Moldova a Acordului de Asociere. Prin aceste trei acorduri de finanțare UE își propune să susțină mobilizarea socio-economică a regiunilor. Este vorba despre regiunile Ungheni și Cahul. Sprijinul presupune lucrul cu parteneri locali, pentru a crea locuri de muncă, pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii, societatea civilă.

Johannes Hahn a menționat că programele de finanțare vin să sprijine consolidarea guvernanței locale, asigurând mobilizarea societății civile, a sectorului privat, astfel încât aceștia să se implice cât mai mult în procesul decizional. De asemenea, va fi sprijinită consolidarea statului de drept, combaterea corupției, promovarea egalității între femei și bărbați și a politicilor publice locale pentru a combate violența în familie.

„V-aș mai aminti că ieri Comisia și-a reluat plățile pentru sprijinul la buget și a eliberat 284 de milioane de lei în urma progresele înregistrate de Guvernul din Moldova în ceea ce privește respectarea statului de drept și în ceea ce privește eforturile anticorupție. Este un semn clar al aprecierii a pașilor deja făcuți și o încurajare la fel de clară către autorități ca să continue cu îndeplinirea condițiilor necesare pentru acordarea sprijinului din partea UE”, a mai spus comisarul european.

Premierul Maia Sandu a declarat că pentru Republica Moldova este foarte important că UE este un partener apropiat și în cele mai dificile momente. Cele trei acorduri va ajuta la crearea unor instituții care să combată și să prevină corupția. De asemenea, sprijinul este acordat pentru construirea comunităților puternice, cu foloase pentru cetățenii din toate localitățile.

„Înțelegem că acum trebuie să și dovedim că vorbim serios despre implementarea angajamentelor din Acordul de Asociere. Și sper ca în curând să revin aici să vă prezint rezultate și să vedem aceste realizări comune”, a mai spus Maia Sandu.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

 

Related posts

Clipe memorabile, oferite de artiștii din Nisporeni (VIDEO)

AlbasatTV, Nisporeni

Medicul Silvia Ibriciuc: „Viața după COVID este diferită”

AlbasatTV, Nisporeni

La Chișinău începe Festivalul de Film Studențesc

AlbasatTV, Nisporeni

Bogdan Aurescu: Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride

AlbasatTV, Nisporeni

Oportunități pentru tineri în municipiul Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro va aduce plăți mai rapide și mai ieftine, viceguvernator

AlbasatTV, Nisporeni

Dinamica implementării Acordului de Asociere a oferit Moldovei statut de țară candidată la aderare, opinii

AlbasatTV, Nisporeni

Andrei Spînu: Cauzele avariei de la Termoelectrica, investigate cu sprijinul SIS

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 26.11.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Germania vrea să uşureze procedurile de obţinere a cetăţeniei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment