ALBASAT
Societate

La Chișinău a avut loc premiera europeană a unei simfonii chinezești

La Chișinău a avut loc premiera europeană a simfoniei nr.5 „Regele Yu”, realizată de unul dintre cei mai mari compozitori contemporani chinezi Bao Yuankai. În cadrul concertului de muzică chineză, un ansamblu select de muzicienii din Moldova a mai interpretat celebrul concert chinezesc pentru pian „Odă Fluviul Galben” de Xian Xinghai și celebrul vals „Gramofon” de maestrul moldovean Eugen Doga. Concertul vocal-simfonic a făcut parte din seria de evenimente dedicate celebrării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Moldova, transmite IPN.

Ambasadorul Chinei, Yan Wenbin, a subliniat că muzica reprezintă cel mai bun limbaj de a comunica sentimentele dintre diferite țări și națiuni. De aceea desfășurarea concertului de muzică chineză este un cadou de Anul Nou din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze pentru toți prietenii din Moldova. Oficialul și-a exprimat speranța ca prietenia și cooperarea dintre China și Moldova să dea și mai multe roade, precum și le-a urat moldovenilor prosperitate și progres. „Este un concert care îmbină note muzicale splendide din cultura Chinei și a Moldovei. Sper că prin linii melodice ne vom întări cunoașterea reciprocă și sentimentele de prietenie”, a spus diplomatul.


Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a menționat că în 30 de ani de cooperare Republica Chineză a dat dovadă de deschidere și prietenie, de susținere față de Republica Moldova și acest sentiment a fost reciproc. Recent a avut loc Festivalul Filmului Chinezesc la prima sa ediție, în afară de asta, datorită sprijinului Ambasadei Chinei, a fost inaugurat un panou fotovoltaic de peste 200 de elemente care va asigura aproape în întregime necesitatea Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină” în energie electrică.

„Sunt sigur, colaborarea între țările noastre în plan artistic, cultural, dar și economic, și turistic are un viitor deosebit. Noi am discutat perspectiva relațiilor bilaterale în domeniul turismului și am găsit limbaj comună și puncte de tangență extraordinare. Ne așteaptă un viitor de colaborare comun și sunt sigur că vom găsi puncte care ne vor uni și vor deschide noi orizonturi pentu relația bilaterală”, a afirmat ministrul.


Autorul simfoniei nr.5 „Regele Yu” interpretate la Chișinău în premieră europeană, Bao Yunkai, este unul dintre cei mai mari compozitori contemporani chinezi care a dat preferință temelor folclorice în creație și subiectelor mitologice din istoria civilizației chineze. Simfonia cuprinde șapte părți și fiecare transmite un mesaj inedit.

Lucrările muzicale au fost interpretate de Orchestra Simfonică Națională a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, Capela Corală Academică „Doina”, Corala „Vocile Primăverii”, soliștii Cristina Buciucci, Ana Raiu, Vadim Ceban și Sergiu Garabajii, dirijor Andrei Zapșa

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Chinei în Republica Moldova cu sprijinul Ministerului Culturii, Companiei Teleradio-Moldova, Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Related posts

Între 400 și 500 mii de volume de carte în limba engleză vor ajunge anual în bibliotecile din țară

AlbasatTV, Nisporeni

S-a dublat numărul cauzelor penale pe infracțiuni de ademenire a minorilor în scopuri sexuale

AlbasatTV, Nisporeni

Opt ani de închisoare pentru exploatarea prin muncă a zece moldoveni încă acum zece ani

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment