ALBASAT
Fără categorie

Leul moldovenesc a cunoscut cea mai mare depreciere din ultimii patru ani, economist

În trimestrul doi al anului 2019, moneda națională a cunoscut cea mai mare depreciere din ultimii patru ani. Leul s-a depreciat cu 4,8% față de dolar și cu 5,7% față de moneda unică europeană, transmite IPN. Informația apare pe blogul lui Veaceslav Ioniță, economist IDIS Viitorul.

În această perioadă, leul a trecut două praguri: 18 lei pentru un dolar și de 20 de lei pentru un euro, scrie Veaceslav Ioniță pe blog.

Potrivit economistului, deprecierea este determinată de creșterea cererii de valută din partea agenților economici. În ultimul un an și jumătate, cererea anuală de valută a crescut cu 570 de milioane de dolari și a atins nivelul de 2200 de milioane anual. În același timp, oferta de valută a crescut mult mai lent și în prezent este la nivel de 2090 de milioane de dolari anual. Dacă acum un an, surplusul anual pe piața valutară era la nivel de 370 de milioane de dolari, atunci în prezent avem un deficit anual de peste 130 de milioane de dolari.

Veaceslav Ioniță consideră că deficitul s-a accentuat și în prag  de alegeri, când cererea de valută a fost cu 240 de milioane de dolari mai mare decât oferta. Un alt factor care a determinat creșterea cererii de valută este consumul populației neacoperit cu venituri. Mai simplu spus, creditele de consum. În perioada ianuarie 2018 – mai 2019, acestea au constituit 1,7 miliarde lei și în cea mai mare parte au mers pe piața valutară creând un deficit de valută.

Economistul IDIS Viitorul menționează că rolul BNM nu este de a menține artificial și cu orice preț cursul valutar, dar de a interveni pentru evitarea oscilațiilor bruște, dar tocmai asta nu a făcut banca centrală. Veaceslav Ioniță consideră că leul va avea în următoarele luni o fluctuație stabilă, cu o ușoară înclinație spre depreciere față de coșul valutar Euro&USD.

Totodată, în luna august moneda națională tradițional cunoaște o ușoară apreciere, determinată de vânzările masive de valută ale populației.

Related posts

Pacienții cu tuberculoză vor primi pe card banii alocați de CNAM pentru alimentație și transport

AlbasatTV, Nisporeni

Olga Tumuruc: Opțiunea digitală încă nu a devenit o obișnuință pentru cetățeni

AlbasatTV, Nisporeni

Au fost desemnați câștigătorii premiilor ONU pentru drepturile omului

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 09.12.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Sergiu Ivanov, parohul Bisericii din Vărzărești, promovează postul ca un act profund de conștientizare spirituală

AlbasatTV, Nisporeni

Autoritățile publice, mediul academic și sectorul privat își unesc eforturile pentru a adapta serviciile publice la necesitățile businessului și inovațiile economice

AlbasatTV, Nisporeni

Tariful la căldură și lumină ar putea fi redus

AlbasatTV, Nisporeni

În exclusivitate online: Ion Drumea din Nisporeni lansează o carte de poezii în direct

AlbasatTV, Nisporeni

FMI dă undă verde debursării unei tranșe de circa 95 de milioane de dolari

AlbasatTV, Nisporeni

Cetățenii pot primi buletinul de identitate direct la domiciliu prin MDelivery

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment