ALBASAT
Societate

Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat va avea un bloc nou de studii cu suportul României

Liceul „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat, singurul din municipiu cu predare în limba română, va avea în următoarele 15 luni o nouă clădire. Piatra de temelie pentru construcția acesteia a fost așezată astăzi, în cadrul unei ceremonii festive. Proiectul de construcție a clădirii este finanțat de Guvernul României și din sursele bugetului de stat, transmite IPN.

Blocul nou de studii va avea sală de sport, cabine de baie, cantină și bloc sanitar, bibliotecă, laboratoare pentru lecțiile de fizică, chimie și biologie și alte facilități. În cadrul proiectului, vor fi executate lucrări de modernizare a blocului existent, precum adaptarea toaletelor pentru elevii cu nevoi speciale, reamenajarea sălii de sport și a bibliotecii, transformarea unor birouri administrative în clase de studii.

Directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat, Svetlana Stoianov, a declarat că în noua clădire își vor face studiile circa 700 de elevi. Aceștia vor avea acces la un unul din cele mai contemporane spații din teritoriu. „Sala de sport, cantina, sala de activități, biblioteca, blocurile administrative și nu, în ultimul rând, laboratoarele de fizică, chimie, biologie vor fi cele mai bune și inovative pentru că sunt cele mai necesare instituției noastre”, a spus directorarea.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a amintit că România a fost, este și va fi alături de cetățenii Republicii Moldova prin proiecte destinate în primul rând lor. El consideră că evenimentul de astăzi demonstrează că România este consecventă atunci când susține fără niciun fel de rezerve parcursul european al Republicii Moldova. „Din 2016 s-au schimbat multe, inclusiv guverne, dar a rămas neschimbată dorința noastră de a susține educația din Republica Moldova”.

Premierul Ion Chicu a apreciat evenimentul ca fiind unul istoric. „Esteun  caz rar în ultimii 25-30 de ani în Moldova, când se pune piatra de temelie a unei școli. Este un semnal că societatea noastră revine la normalitate, că am început să ne gândim în mod real la generațiile viitoare”, a remarcat premierul.

Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a relatat că o clădire nouă pentru liceu înseamnă condiții mai bune și mai multe posibilități pentru mai mulți copii. Ea consideră că „a investi în copii care vor să cunoască cât mai multe limbi înseamnă a investi într-un viitor mai sigur”.

Ministrul educației, culturuii și cercetării, Igor Șarov, a remarcat susținerea constantă a Guvernului României în proiectele educaționale în Moldova. Ministrul susține că, pe lângă cele aproape o mie de grădinițe care se renovează în ultima perioadă, mai mult de jumate din autobuzele care asigură transportul elevilor între localități sunt din România. Tot România acordă burse constant, organizează tabere educaționale, oferă manuale și susține politicile educaționale.

Blocul de studii va fi dat în exploatare la începutul anului de studii 2021. Costul total al lucrărilor estimează 20,7 milioane lei, dintre care aportul Guvernului României este de 15 milioane lei. 5,7 milioane lei au fost oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Acum în liceu învață 476 de elevi.

Related posts

Producătorii din Moldova pot participa la o expoziție internațională de vinificație din China

AlbasatTV, Nisporeni

Importul de cereale va fi permis doar în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii

AlbasatTV, Nisporeni

Viitura i-a distrus grădina unei locuitoare din Cimișlia

Albasat

Leave a Comment