„Am simțit solidaritatea Franței prin proiectele de dezvoltare desfășurate în localitățile Republicii Moldova, ajutând concetățenii mei să aibă condiții mai bune de viață; simțim această solidaritate prin sprijinul oferit școlilor și profesorilor noștri”, a declarat președintele Maia Sandu, la Paris, în cadrul unor declarații pentru presă făcute împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron, transmite IPN.
Șefa statului a declarat că îi face o deosebită plăcere să fie primul președinte al Republicii Moldova aflat într-o vizită la Palatul Elysee. „Această vizită este una foarte importantă pentru noi, o vizită care sperăm să aprofundeze colaborarea între Republica Moldova și Franța, în beneficiul cetățenilor noștri. Republica Moldova este un stat european nu doar geografic. Suntem europeni prin cultură, istorie, limbă, dar și aspirațiile de democrație, echitate și stat de drept. Două treimi din comerțul nostru extern este cu țările Uniunii Europene”, a notat Maia Sandu.
Maia Sandu a mai spus că Franța este și printre primii zece investitori în Republica Moldova. Și dorința este de a crește volumul comerțului cu Franța, de a avea mai multe investiții franceze. „Moldova este o țară mică, situată strategic între Est și Vest, cu un potențial economic atractiv, pe care vă invit să-l descoperiți. Republica Moldova este un membru activ al Francofoniei. Avem un număr mare de școli în care se predă limba franceză, avem clase bilingve. Ne dorim să dezvoltăm această dimensiune a cooperării noastre culturale, pentru că limba franceză are un loc important în dezvoltarea Republicii Moldova”, declară președintele.
În cadrul vizitei oficiale, efectuate la invitația președintelui francez, Maia Sandu a avut întrevederi și cu Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale, și cu membrii Grupului de prietenie Franța – Republica Moldova din cadrul Adunării Naționale. Șefa statului a reafirmat interesul constant al Republicii Moldova pentru extinderea și diversificarea relațiilor bilaterale moldo-franceze la toate nivelurile, pentru avansarea negocierilor asupra acordurilor bilaterale și pentru dinamizarea cooperării economice.
De asemenea, la Paris, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței. „Am mulțumit Franței pentru sprijinul pe care l-a oferit Republicii Moldova de-a lungul anilor și mi-am exprimat speranța că această relație va fi impulsionată. Totodată, am pus în discuție necesitatea de a avansa negocierile cu privire la semnarea mai multor acorduri interguvernamentale (conversiunea permiselor de conducere, securitatea socială, recunoașterea diplomelor de studii), care sunt, înainte de toate, în interesul și beneficiul cetățenilor”, menționat președintele.
Șefa statului a vizitat și MEDEF, cea mai mare organizație patronală din Franța, unde s-a întâlnit cu conducerea acesteia și cu reprezentanții mediului de afaceri francez. „Le-am vorbit oamenilor de afaceri francezi despre prioritățile strategice de dezvoltare ale Republicii Moldova, despre viziunea mea asupra viitorului țării, despre îmbunătățirea mediului de afaceri prin combaterea corupției și reforma justiției, precum și despre avantajele economice de a investi în țara noastră. Exponenții businessului francez s-au interesat, la rândul lor, de nivelul de digitalizare a țării și strategiile existente în acest domeniu”, a remarcat sefa statului.