În aceste zile, Republica Moldova pășește într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât și pe dimensiunea politicii externe. E o etapă a ieșirii din izolare internațională și de conexiune la spațiul european, la vecinii și partenerii ei strategici. O etapă de relansare a parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România pentru integrarea europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele țării, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă comun cu președintele României, Klaus Iohannis, care s-a aflat în vizită oficială la Chișinău, transmite IPN.
„Mă bucur că, începând de astăzi, Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă”, a subliniat Maia Sandu. Potrivit președintelui țări, de astăzi începe o nouă etapă în cooperarea bilaterală – o prietenie la nivel înalt între Republica Moldova și România, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state și va contribui la construirea unui viitor mai bun.
Maia Sandu a adăugat că România a fost alături de Republica Moldova din prima zi de independență. A fost o susținătoare pe toate planurile – economic, politic, diplomatic, cultural, educațional. „Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova”, a menționat președintele Republicii Moldova.
În aproape trei decenii, România a renovat în Republica Moldova grădinițe, obiecte culturale, chiar sate întregi. Zeci de mii de copii și tineri din Republica Moldova au învățat în liceele și universitățile din România, cu burse din partea statului român, și au fost primiți ca acasă, iar elevii din sute de sate moldovenești pot merge la școală cu unul din autobuzele donate de România. România a sprijinit programe culturale, schimburi academice, dezvoltarea mass-mediei din Moldova – atât la nivel de guvern, cât și prin investiții private.
Maia Sandu a remarcat că Republica Moldova și România au aceeași limbă, o istorie comună și o cultură comună și își dorește ca în următorii ani relația dintre cele două țări să se dezvolte și pe proiecte de viitor comune.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan