ALBASAT
Societate

Maia Sandu: Schemele prin care angajați din corpul diplomatic fac bani trebuie să dispară

Lupta împotriva corupției în toate instituțiile statului este unul din obiectivele cheie menționate de președintele Maia Sandu, astăzi, în cadrul unei întâlniri cu corpul diplomatic, cu prilejul Zilei Diplomatului. „Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară. Am un mesaj personal către acei puțini care sunt implicați în astfel de scheme – încetați acum. Nu puneți serviciul diplomatic și colegii voștri în situații complicate. Ilegalitățile vor fi sancționate dur”. A fost mesajul Maiei Sandu, transmite IPN.

Șefa statului a spus că este necesară consolidarea instituțiilor statului, inclusiv a instituțiilor responsabile de asigurarea interesului primordial al unui stat: securitatea. În opinia sa, doar cu instituții funcționale în domeniul securității și diplomației, Moldova poate avea o politică internațională care să aducă beneficii maxime. „Prioritatea mea cheie, ca președinte, dar și mandatul oferit explicit de cetățeni, este să facem ordine la noi acasă. Ca să reușim cu toții acest lucru, vom avea nevoie de o sincronizare maximă între politica externă și cea internă. Aici sprijinul serviciului diplomatic va fi foarte important pentru a îmbunătăți situația în țară”, a declarat Maia Sandu.


O prioritate a politicii externe este oferirea unui context maxim favorabil evoluțiilor interne – reformele, lupta împotriva corupției, depășirea pandemiei COVID, precum și a efectelor economice ale acestei pandemii. Pentru a atinge aceste obiective, e nevoie de promovarea în funcții a cadrelor profesioniste exclusiv pe criterii de meritocrație, a notat președintele.

Potrivit Maiei Sandu, pe parcursul mai multor ani, diplomații au fost nevoiți să reprezinte o țară despre care se vorbea, în mare parte, doar de rău – despre furtul miliardului, despre operațiuni de spălare de bani, despre deputați care se vând, despre corupție la cel mai înalt nivel. Situația rămâne în continuare dificilă. „Aceste încercări de a da foc la țară se suprapun pe acea izolare internațională în care foștii decidenți politici au aruncat Moldova prin deciziile lor iresponsabile. Și aici mă refer și la fostul președinte, și la fostul așa-zis „coordonator” –  ambii au fost o mare pată pe reputația internațională a țării noastre. Or, nu poți avea o politică externă eficientă și credibilă, dacă nu ai o politică internă eficientă și credibilă”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a remarcat că, în câteva săptămâni, Președinția a reușit să deblocheze relațiile cu vecinii și partenerii strategici, România și Ucraina. Cu Rusia, Moldova are o relație complexă. „O relație în care avem multe domenii în care cooperăm, avem foarte mulți concetățeni care trăiesc în Rusia, avem legături comerciale tradiționale, dar și unele domenii în care avem diferențe de opinii și interese. Dar aici vreau să reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă. Eu personal voi depune toate eforturile ca să avem o relație bună cu Federația Rusă. Evident, acest lucru depinde nu numai de Moldova, dar și de partenerii noștri. Obiectivul nostru este să construim o relație reciproc respectuoasă și reciproc avantajoasă cu Federația Rusă”, a spus Maia Sandu.

Președintele s-a referit și la relația cu Statele Unite ale Americii, menționând că există un parteneriat foarte bun. Maia Sandu a mai spus că este important ca țara să fie deschisă față de oportunitățile pe care le oferă și cooperarea cu alte țări, precum China, Turcia, Israelul, dar și India, țări din Asia, Africa și America Latină.

Ziua profesională a diplomatului este sărbătorită în Republica Moldova în data de 17 ianuarie.

Related posts

LIVE: Declarații după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19

Albasat

Companiile sunt mai puțin îngrijorate de actuala criză economică decât de cea provocată de pandemie – studiu german

AlbasatTV, Nisporeni

Alte 378 cazuri de infectare cu COVID-19 în Moldova. Bilanțul a ajuns la 22.483

Albasat

Leave a Comment