Portal de știri
Fără categorie

Modificări legislative privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, votate în lectură finală

Adoptarea unei hotărâri judecătorești prin care intenționat sau din neglijență gravă au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice sau juridice, garantate de Constituție și de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte, va constitui abatere disciplinară. Totodată, doar abaterea disciplinară gravă sau repetată va constitui temei pentru eliberarea din funcție a judecătorului. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în lectură finală în ședința Parlamentului de joi, 19 iulie, transmite IPN.

Modificările propuse concretizează faptele ce constituie abateri disciplinare ale judecătorilor, reglementează selectarea membrilor colegiului disciplinar, prevede mecanismul de examinare a abaterilor disciplinare și fortifică rolul inspectorului-judecător. Astfel, abatere disciplinară va constitui nerespectarea intenționată sau din neglijență gravă a îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul știe sau trebuia să știe că există una dintre circumstanțele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de declarații repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea examinării cauzei.

Proiectul mai prevede că abatere disciplinară va fi neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere, necorespunzătoare a unei obligații de serviciu, fără o justificare rezonabilă și dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane. Alte modificări prevăd că procedurile disciplinare pot fi intentate și împotriva judecătorilor demisionați, pentru faptele comise în timpul exercitării mandatului de judecător.

Proiectul mai prevede ca membrii colegiului disciplinar din rândul judecătorilor să fie aleși prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor. Un judecător va fi din cadrul Curții Supreme de Justiție, doi judecători din cadrul curților de apel și trei judecători din cadrul judecătoriilor.

Related posts

ANRE, reacție la discuțiile despre existența premiselor de reducere a tarifelor la gaze

AlbasatTV, Nisporeni

Practici de implicare civică vor servi drept sursă pentru un film artistic cu rol educațional creat în Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 28.01.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Persoanele din Nisporeni care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt așteptate să participe la Târgul locurilor de muncă din cadrul expoziției „Fabricat în Moldova-2023”

AlbasatTV, Nisporeni

Natalia Gavrilița a discutat cu locuitorii din raionul Nisporeni despre măsurile Guvernului de susținere a populației

AlbasatTV, Nisporeni

Cod galben de ninsori și ghețuș

AlbasatTV, Nisporeni

IMPORTANT! Cum să ne protejăm de incendiile provocate de sobe. Recomandările pompierilor nisporeneni

AlbasatTV, Nisporeni

FAO și Japonia ajută gospodăriile rurale moldovenești să depășească efectele crizei

AlbasatTV, Nisporeni

Clasă pentru copiii refugiați din Ucraina, deschisă la Nisporeni. Olesea Șevcenko: „Suntem recunoscători”

AlbasatTV, Nisporeni

Prevenirea cancerului de col uterin trebuie să fie o prioritate pentru autorități și populație

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment