ALBASAT
Societate

Moțiunea de cenzură, înaintată în plenul Parlamentul

Fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a înaintat astăzi, 16 iulie, în plenul Parlamentului moțiunea de cenzură. „Guvernul învestit la data 14 octombrie 2019 a încălcat pe toată perioada activității sale și în repetate rânduri legislația în vigoare, Constituția Republicii Moldova, subminând suveranitatea și securitatea financiară și economică a țării”, a declarat președintele fracțiunii, Alexandru Slusari, în cadrul prezentării moțiunii de cenzură, transmite IPN.

Deputatul Platformei DA a menționat că actualul Guvern a admis violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, încălcând principiile statului de drept. Potrivit lui, în condițiile stării de urgență, executivul și-a depășit vădit competențele constituționale, subminând Parlamentul, astfel încât să fie înlăturat controlul parlamentar.

„Urmând calea intereselor de grup și nu a celor naționale, Guvernul a derogat de la aplicarea legilor organice și ordinare, încălcând mai multe prevederi constituționale. Prin urmare, încercând să ocolească controlul parlamentar a proiectelor de lege, prin care chipurile se încearcă instituirea unor măsuri pentru susținerea cetățenilor și a agenților economice. Executivul și-a angajat răspunderea pentru unele scheme economice care au fost foarte departe de scopurile declarate. Remarcăm că această acțiune a executivului a fost recunoscută ulterior neconstituțională de către Curtea Constituțională”, a menționat Alexandru Slusari.

Acesta a criticat și intenția Guvernului de accesa împrumutul de stat în valoare de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă, care a fost declarat neconstituțional. Potrivit lui, pe lângă aceste încălcări și depășiri de atribuții, Guvernul a eșuat practic la toate capitolele de activitate. „Deputații semnatari ai prezentei moțșiuni insistă că Guvernul a gestionat și administrează extrem de prost criza social-economică provocată de pandemie”, a mai spus deputatul.

Parlamentarul a enumerat un șir de acțiuni și inacțiuni ale Guvernului care, în opinia autorilor moțiunii, au contribuit substanțial la degradarea situației economice din țară. Potrivit lui, printre acestea ar fi „asumarea răspunderii pentru un set de legi, negocierea acordării creditului rusesc, sabotarea relației cu UE care a dus la pierderea celei de-a treia tranșe din asistența macrofinanciară, nu a elaborat un plan anti-criză etc.”.

Conform Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură, care exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură, poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Aceasta se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămînii următoare datei depunerii și se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.

În cazul în care moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost respinsă, deputații care au semnat-o nu vor putea iniția, în cadrul aceleeași sesiuni, o nouă moțiune pe același motiv. Însă, în cazul adoptării moțiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult trei zile, președintelui țării demisia Guvernului.

Related posts

Îmbracă-te în port popular și alătură-te sărbătorii tradițiilor noastre la Nisporeni!

AlbasatTV, Nisporeni

Maia Sandu reiterează necesitatea unei viziuni de soluționare a conflictului transnistrean

Albasat

35% din străzile satului Taraclia sunt iluminate datorită unui proiect sprijinit financiar de USAID

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment