ALBASAT
Actualitate Nisporeni Societate

Nisporeni își amintește: 519 ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Ștefan cel Mare

La începutul lui iulie se împlinesc 519 ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. 

La Nisporeni aceasta a fost marcată prin depuneri de flori la monumentul voievodului. 

Membrii administrației publice locale, în frunte cu Președintele raionului, domnul Vasile Mărcuță, angajați publici, profesori, cetățeni au venit să îi aducă un omagiu celui care a fost supranumit ,,Luptător pentru Hristos’’.

Om politic, strateg și diplomat, apărător al integrității țării și inițiator în dezvoltarea culturii, Ștefan al III-lea, cunoscut sub numele de Ștefan cel Mare, a fost domn al Moldovei aproape o jumătate de veac, între 1457 – 1504.

Domnitorul a fost apărătorul creștinătății împotriva turcilor și islamului. A dus peste 40 de războaie, a ctitorit 44 de biserici și mănăstiri, tradiția spunând că după fiecare victorie înălța un lăcaș de cult.

Războaiele îndelungate i-au șubrezit sănătatea. Domnitorul avea o rană nevindecată din Bătălia de la Chilia din 1462. Se stinge la 2 iulie 1504. Voievodul lăsa urmașilor o țară bogată, consolidată și cu un prestigiu recunoscut.

Este înmormântat la Putna, pe frontispiciul Arcului de triumf, ridicat de domnitor la intrare, strălucește inscripția ,,Memoriei lui Ștefan cel Mare, Mântuitorul neamului’’!

Faptele și cuvintele marelui voievod sunt actuale și astăzi, la mai bine de jumătate de mileniu de la domnia sa. Marele înaintaș se adresa poporului, spunând:

,,Nu suntem datori nimănui și nu am prigonit niciodată pe nimeni, vrem să trăim în înțelegere cu vecinii, care ni i-a dat Dumnezeu, cât și cu celelalte țări mai depărtate’’.

Related posts

Energocom a cumpărat în premieră gaze de pe Bursa Română de Mărfuri

AlbasatTV, Nisporeni

Meniu unic în grădinițele din capitală

Albasat

Misiunea medicală umanitară română s-a încheiat

Albasat

Leave a Comment