Societate

PAS solicită un audit al Consiliului Concurenței

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu o inițiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenței. Potrivit lor, scopul acestui audit este să evalueze prestația acestei instituții în ultimi ani și să deschidă calea către schimbarea conducerii. Parlamentarii susțin că „această instituție-cheie pentru economia Republicii Moldova, care are sarcina să lupte cu monopolurile, a eșuat lamentabil”, transmite IPN.

„Incompetența acestei instituții se vede cel mai bine pe piața petrolieră. Operatorii de pe piața produselor petroliere majorează sistematic prețurile, cu același procentaj, în unison, deja a cincea oară în acest an, iar Consiliul Concurenței nu întreprinde măsurile necesare pentru a contracara evidentele înțelegeri de cartel. La solicitarea Președinției de a elucida subiectul, Consiliul Concurenței a declarat că „a urmărit timp de 1 an și 11 luni (!), dinamica modificării prețurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acțiuni coordonate”. Cu părere de rău, rezultatele acestei investigații și nici măcar constatările preliminare, nu sunt cunoscute nici astăzi”, a menționat deputatul Radu Marian într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, acum, când prețurile pe piețele internaționale la petrol cresc, petroliștii nu întârzie nicio zi să majoreze imediat prețurile. În același timp, în primăvara și vara anului 2020, când prețurile la petrol pe piețele internaționale au atins și valori negative, companiile petroliere nu s-au grăbit să scadă prețul. De exemplu, în luna aprilie 2020, atunci când prețul de import în Moldova al benzinei a scăzut cu 64% în comparație cu ianuarie 2020, prețul cu amănuntul a scăzut cu doar 14% în aceeași perioadă. O tendință similară s-a păstrat și în celelalte luni.

„Aceste fapte și date par a fi ignorate cu desăvârșire de către Consiliul Concurenței. Lipsa de reacție a Consiliului Concurenței în combaterea tendințelor anticoncurențiale este vizibilă și în alte domenii-cheie economice, cum ar fi piața lactatelor, cerealelor, metalelor etc.”, susține parlamentarul.

În opinia sa, în aceste condiții, se impune realizarea unui audit extern independent de performanță a activității Consiliului. Potrivit lui, realizarea acestui audit a fost și una din solicitările Uniunii Europene pentru a debursa a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din partea UE din anul 2020.

Related posts

Temperaturile scad cu 5-7 grade Celsius

Albasat

Cursul valutar oficial la 04.08.2020

Albasat

LIVE: Viorica Dumbrăveanu prezintă informațiile actualizate privind infecția prin Coronavirusul de tip nou, la nivel național

Albasat