ALBASAT
Nisporeni Societate

Poliţia din Nisporeni, în misiune pentru a opri răspândirea coronavirusului. Oamenii legii patrulează continuu străzile, parcurile, dar şi locurile publice

În contextul situației epidemiologice din țară, angajații Inspectoratului de Poliție Nisporeni au demarat noi acțiuni de informare a populației. Oamenii legii patrulează toate localitățile din raion, curțile blocurilor, străzile, zonele de agrement și cele unde  se atestă un flux crescut de persoane.

Începând cu 25 martie, echipajele Poliţiei Naţionale, inclusiv şi cele din Nisporeni patrulează pentru a monitoriza respectarea măsurilor impuse de autorități și pentru a informa cetățenii despre riscurile răspândirii și îmbolnăvirii cu virusul COVID- 19. Angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni desfăşoară asemenea acţiuni de informare şi monitorizare în toate satele din raionul Nisporeni, precum şi în parcurile, zonele de agrement, curţile blocurilor şi locurile publice din oraş.

 OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL  SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “De către angajaţii IP Nisporeni, la data de 25 martie 2020 sunt desfăşurate activităţi de monitorizare a respectării restricţiilor care sunt stipulate în dispoziţia nr. 3 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova. Vrem să aducem la cunoştinţa cetăţenilor raionului Nisporeni că începând cu astăzi persoanele care au împlinit vârsta de 63 de ani nu au dreptul să se afle în afara domiciliului sau în spaţiile publice cu următoarele excepţii: atunci când au nevoie de a solicita intervenţia medicală, au nevoie de a se deplasa pentru procurarea produselor alimentare şi în interes de serviciu. “

Totodată, poliţiştii au mers şi pe la staţiile PECO pentru a verifica dacă sunt respectate cerinţele impuse de către autorităţi şi anume: interzicerea comercializării produselor alimentare  şi a cafelei.

 “Se interzice prestarea serviciilor de alimentaţie publică în unităţile de comercializare a produselor petroliere: cafea, ceai. “ Aveţi dispoziţia care a intrat în vigoare de astăzi, data de 25? Luaţi la control! Bine?! “

De asemenea în perioada stării de urgență, grupurile mixte de poliţişti vor asigura respectarea de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu.

 OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL  SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Din data de 25 martie 2020 este interzisă aflarea tuturor persoanelor în spaţiile publice precum ar fi: parcuri, locuri de distracţii, stadioane, zone de agrement, terenuri sportive, păduri şi alte obiective. La fel, începând cu data de astăzi este interzisă prestarea serviciilor de alimentaţie publică în unităţile de comecializare a produselor petroliere.”

În această perioadă, din mașinile de patrulare sunt difuzate mesaje de prevenire a răspândirii și infectării cu virusul COVID-19.

“Stimaţi, cetăţeni! Atenţie! Anunţ important! Există pericol sporit de infectare cu coronavirus. Vă îndemnăm să fiţi prudenţi, respectând măsurile de protecţie. Rămâneţi acasă! Nu ieşiţi în locurile publice! Păstraţi distanţa de cel puţin un metru de alte persoane. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Dacă aveţi febră, tuse, sau dificultăţi de respiraţie, sunaţi medicul de familie sau urgenţa la numărul 112!”

Oamenii recunosc că aceste mesaje reprezintă o cale bună de informare. Aceştia spun că respectă toate restricţiile pentru a fi cât mai protejaţi.

 “E foarte bună, lasă să ştie oamenii, să fie la curent, dar oamenii la noi nu respectă toate măsurile.  Mai mult bătrânii respectă, dar tinerii încă nu iau în serios tot ce se petrece.  Ar fi bine dacă se vor duce şi prin sate, fiindcă la sate nu toţi au televiziune, mai ales bătrânii de 70-80 de ani şi dacă s-ar anunţa aşa, ei ar respecta toate. Ai mei de acasă, care sunt, respectă, nu iese din ogradă nicăieri. Unica care iese sunt eu şi pentru asta fac şi proviziile şi le duc acasă.”

 “Multă lume nu respectă şi dacă poliţia atenţionează, poate lumea  va sta în carantină şi va asculta, iar epidemia asta va trece mai repede.  Când ieşiţi în oraş? – Atunci când avem necesitatea, doar la farmacie sau la magazine pentru alimente.”

 “Foarte bine fac, fiindcă nu toată lumea priveşte televizorul, nu toţi citesc. Avem o epidemie straşnică, putem să spunem ferm că într-adevăr e foarte straşnică. Eu personal n-am ieşit două săptămâni, am venit numai de urgenţă, ieşim acum să facem cumpărături şi următoarele două săptămâni nu vom ieşi.

Aceste acțiuni vor continua pe întreg teritoriul ţării, iar cetățenilor le este recomandat să respecte noile restricții, dar şi toate măsurile de sănătate publică întreprinse de autorităţi.

Comisia Situaţii Excepţionale a R. Moldova a adoptat 40 de măsuri restrictive noi, iar  polițiștii și militarii vor supraveghea respectarea deciziilor autorităților, în caz de necesitate vor fi aplicate sancțiuni.

Ministerul Apărării anunţă că peste 1500 de militari sunt pregătiţi să intervină cu 160 de unităţi de tehnică pentru a ajuta poliţiştii să patruleze spaţiile publice.

Related posts

Campanie de promovare a comportamentelor pozitive pentru un mediu școlar sigur

AlbasatTV, Nisporeni

Klaus Iohannis a solicitat sprijin european pentru Republica Moldova, la Bruxelles

AlbasatTV, Nisporeni

Prim-ministrul s-a întâlnit cu președinta Ungariei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment