ALBASAT
Nisporeni

Poliţiştii din Nisporeni împreună cu medicii igienişti au vizitat lăcaşurile sfinte. Cu ce scop au efectuat această acţiune

După ce Mitropolia Moldovei a convenit cu membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca lăcaşurile de cult să nu fie închise, ținând cont de situația critică legată de răspândirea noului coronavirus, ci Sfânta Liturghie  să fie oficiată în curtea bisericii, improvizându-se în acest sens altar în aer liber, autorităţile de la Nisporeni au ţinut să informeze slujitorii bisericilor din raion despre cerinţele impuse. Astfel, angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni împreună cu medicii de la Centrul de Sănătate Publică au mers pe la bisericile şi mănăstirile de pe teritoriul raionului, unde au înmânat câte o dispoziţie cu măsurile  ce trebuie luate pentru a reduce riscul transmiterii infecţiei cu COVID-19 în rândul enoriașilor, dar și a slujitorilor lăcașelor sfinte.

AFANASIE   NASTAS,   MEDIC IGIENIST DE LA CENTRUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ NISPORENI:“Am vizitat cinci lăcaşuri religioase, mănăstiri şi biserici din orăşelul Nisporeni şi aici, la Mănăstirea Hâncu, pentru a aduce acele mesaje care au fost din partea Ministerului, din partea organelor de resort, despre măsurile care trebuie întreprinse pentru a nu da voie să se răpândească acest virus. După o hotărâre a Sinodului ei vor oficia serviciile divine afară, în aer liber, cu respectarea acelor măsuri de prevenţie.”

Totodată, slujitorii lăcaşelor sfinte au fost atenţionaţi de către poliţişti ce sancţiuni riscă dacă nu vor respecta aceste cerinţe.

VIOREL TICAN, ŞEF-ADJUNCT AL SECŢIEI  SECURITATE PUBLICĂ DIN CADRUL IP NISPORENI: “De către Inspectoratul de Poliţie Nisporeni au fost avertizaţi toţi preoţii din teritoriul raionului Nisporeni privind răspunderea contravenţională şi penală în cazul nerespectării condiţiilor impuse. În cazul în care persoanele nu vor respecta măsurile de prevenire ale condiţiilor impuse vor fi atrase la răspundere contravenţională în baza art.76.1 al Codului Contravenţional şi pot fi supuse sancţiunilor contravenţionale  în formă de amendă de la 450 la 500 unităţi convenţionale, ceea ce se echivalează la 22 500 de lei până la 25 000 de lei.”

La rândul lor, slujitorii lăcaşelor de cult spun că se vor conforma acestei decizii şi vor respecta interdicţiile impuse.

SERGHEI NOVAC,  PAROHUL BISERICII “SFÂNTUL  AMBROZIE” DIN VĂRZĂREŞTI:“Eu sunt la curent cu toate aceste lucruri, noi am fost preîntâmpinaţi de instanţele noastre ale bisericii şi suntem la curent cu toate lucrurile şi ne străduim să le respectăm, pentru că este pentru binele oamenilor, pentru sănătatea lor, desigur. Sâmbătă şi duminică vom oficia slujbele în curte, aşa cum sunt prescripţiile şi ale instanţelor noastre bisericeşti şi ale organelor de stat. Aste e pentru binele nostru, pentru toţi.”

EGUMENA SILUANA, STAREȚA MĂNĂSTIRII VĂRZĂREȘTI: “Următoarea Liturghie va fi oficiată vineri, doar că va fi constrâns, numai câţi suntem noi că nu vine vinerea lumea. Rămâne sâmbăta şi duminica. Noi respectăm regulile aprobate de Mitropolia Moldovei să slujim afară. Bineînţeles că în primul rând e pentru sănătatea noastră, dar în al doilea rând, noi nu putem opri slujbele, pentru că dacă o să-l scoatem pe Dumnezeu din viaţa noastră, atunci poate să fie mult mai greu şi mai dificil să ieşim din toată epidemia şi tot ce se întâmplă în jurul nostru.”

Amintim că ierarhii  Bisericii Ortodoxe din Moldova s-au consultat în data de 16 martie cu membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică cu privire la situaţia epidemiologică din ţară. Astfel, ca urmare a consultărilor, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a binecuvântat ca în duminicile a III-a și a IV-a a Sfântului și Marelui Post, locașurile de închinare să rămână deschise pentru acces la rugăciune, iar slujbele religioase se vor săvârși în curtea bisericii. Totodată, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a introdus reguli noi de oficiere a serviciilor divine în  lăcaşurile sfinte din ţară. Astfel, în toate bisericile preoții vor trebui să folosească mănuși sterile pentru a distribui prescura, să schimbe zilnic agheasma și, în mod obligatoriu, ungerea cu mir va fi efectuată cu bețișoare de unică folosință. De asemenea este interzis şi de a fi sărutată mâna preotului şi a crucii. Slujitorii bisericilor vor trebui să aerisească cu regularitate lăcașele sfinte, să dezinfecteze icoanele, mobilierul și mânerele ușilor. Clericii vor trebui să îşi măsoare cu regularitate temperatura și să-şi dezinfecteze mâinile cât mai des. Aceste măsuri vor fi valabile până la depăşirea situației epidemiologice din ţară.

 

Related posts

Veteranii de război din Nisporeni, din nou în ședință

AlbasatTV, Nisporeni

Azi începe sărbătoarea prunelor la Nisporeni: Marșul prunarilor dă startul Festivalului Național!

AlbasatTV, Nisporeni

Tragedie în Cristești, Nisporeni: Proprietarii băuți ard casa intenționat

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment