Oamenii sunt îndemnați să renunțe la practica de a procura compoziții de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire de Paștile Blajinilor. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului reamintește că florile și decorațiunile din plastic poluează solul, aerul și mediul înconjurător, iar în procesul de ardere acestea elimină substanțe cancerigene.
Într-un comunicat de presă al MADRM se spune că decorațiunile din plastic anual generează volume consistente de deșeuri și necesită cheltuieli suplimentare pentru a fi evacuate, iar în apele subterane ajung coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. Ca alternativă, se propune plantarea florilor decorative multianuale.
Potrivit MADRM, nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare și evacuare a deșeurilor industriale, de construcție, municipale și de altă natură se sancționează. Se poate aplica amendă de până la 2000 de lei persoanei fizice sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore. Persoanele juridice riscă până la 15 000 de lei amendă.
Anual, de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău se colectează 700 de tone de deșeuri, iar 80% sunt florile și decorațiunile de flori artifsiciale.