ALBASAT
Nisporeni

Postul Paştelui a început pentru creştinii ortodocşi. Vezi ce este important să ştim şi ce recomandă duhovnicul

Pentru creştinii ortodocşi a început perioada Postului Mare, sau Postul Paştelui, cum mai este numit în popor. Astfel, din data de 15 martie, aceştia se limitează la alimente. În perioada postului, din masa creştinului este exclusă carnea, produsele lactate, ouăle, iar pentru un post mai strict, până şi uleiul.

Postul, în general, semnifică curăţenia, puritatea. Odată cu începutul Postului Mare, începe campania de vaccinare a creştinilor ortodocşi cu cea mai bună şi mai eficientă vaccină: sfânta împărtăşanie. De aceea, perioada aceasta este deosebită, pentru că ne cheamă spre multe. Ne cheamă spre multă răbdare, spre multă rugăciune, spre multe metanii, ne cheamă la împăcare, ne cheamă la iertare, ne cheamă să ne schimbăm total viaţa, la 180 de grade, să nu mai fim cei care am fost până acum.” a spus Sergiu Ivanov, parohul Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihailși Gavriil din satul Vărzăreşti.

În perioada postului, creştinii sunt îndemnaţi să se abţină şi de la vicii, dar şi de la sentimentele rele, precum ura, făţărnicia şi zgârcenia. În timpul celor 40 de zile de post, credincioşii nu trebuie să facă fapte rele, sau să aibă gânduri necurate despre oamenii din jur.

Această perioadă este instituită de sfinţii părinţi, din primele veacuri creştine. El nu este de 7 săptămâni, este de 6 săptămâni. Se încheie odată cu sărbătoarea Floriilor, sau a Intrării Domnului în Ierusalim, iar ultima săptămână este Săptămâna Patimilor şi o postim, împreună cu acest post, pentru a cinsti, prin mica şi umila noastră jertfă, de a ne opri de la anumite feluri de mâncare şi, cel mai important, să ne oprim gura de la vorbele deşarte şi mintea să o putem curăţi, să putem distinge gândurile bune de cele rele. Este ceea ce putem face, puţinul nostru, care-l facem în numele lui Dumnezeu, pentru jertfa Sa cea mare.” a mai adăugat Sergiu Ivanov.

Postul Paştei este considerat cel mai aspru post de peste an, deoarece se aşteaptă răstignirea Mântuitorului, ce trece prin chinuri şi moarte, pentru a învia. De asemenea, acesta este cel mai deosebit post, deoarece sunt rostite rugăciuni, precum cea a sfântului Efrem Sirul, rugăciunea de pocăinţă, urmată de metanii şi închinăciuni.

Cel ce mănâncă, să nu judece pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu-l osândească pe cel ce mănâncă. Aşa este gândirea noastră, că în perioada postului, toată lumea se fereşte de mâncare, dar uită ceea ce este mai important. Mâncarea este ultimul element, care îl aduce pe om la starea de vrednicie. Cel mai important este să ne curăţim gândirea de toate gândurile rele şi să ne oprim gura de la vorbele deşarte.” a menționat Sergiu Ivanov, parohul Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihailși Gavriil din satul Vărzăreşti.

Mulţi nu ştiu de ce este nevoie în viaţa creştină, de aceea, părintele Sergiu a reamintit: „Să aibă curaj şi demnitate. Acestea le-au lipsit lui Adam şi Eva în rai, când au fost izgoniţi pentru păcatul lor. Nu au avut curajul să recunoască greşeala şi n-au avut demnitatea să ridice capul şi să spună: Doamne, iartă-mă! Vă doresc tuturor să aveţi demnitate şi curaj, să recunoaşteţi greşeala şi să vă întoarceţi cu umilinţă şi pocăinţă către Dumnezeu, pentru că El este Tatăl cel bun, care ne iartă pe toţi.”

Postul Paştelui a început pe data de 15 martie şi va dura până la Duminica Floriilor, mai apoi urmând Săptămâna Patimilor şi Învierea Domnului. Anul acesta, Învierea Domnului va fi sărbătorită pe data de 2 mai.

Related posts

Dacă căutați jucării în Nisporeni, atunci magazinul „Licurici” este alegerea perfectă. Magazinul minunilor și a bunei dispoziții

Albasat

Consilierii locali din Nisporeni se vor întruni într-o ședință pe data de 25 aprilie 2024. Ce tematici vor fi discutate?

AlbasatTV, Nisporeni

Poliţia din Nisporeni, în misiune pentru a opri răspândirea coronavirusului. Oamenii legii patrulează continuu străzile, parcurile, dar şi locurile publice

Albasat