Rusia încearcă să manipuleze bulgarii din Moldova prin activități hibride în legătură cu alegerile prezidențiale și referendumul pentru Uniunea Europeană din toamna acestui an. Manipulând în anumite regiuni etnice, Rusia încearcă să producă dezbinarea poporului Republicii Moldova, citează „Club Z” din Sofia, preluată de IPN, aprecierile date de James Rubin, trimisul special al SUA și coordonatorul Centrului Angajamentului Global al Statelor Unite de pe lângă Departamentul de Stat.
În cadrul unui briefing telefonic de la Bruxelles, „Club Z” s-a interesat la fostul diplomat și jurnalist american, dacă crede că Rusia influențează minoritățile etnice din Moldova, inclusiv cea bulgară, în contextul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie și a referendumului pentru aderarea la UE.
„În timp ce președintele Maia Sandu a depus eforturi considerabile pentru a garanta drepturile tuturor oamenilor din Moldova, rușii încearcă să folosească diferențele dintre grupurile etnice pentru a dezbina. Acesta este unul dintre scenariile standarde rusești. Știm că rușii încearcă să dezinformeze pentru a umfla problemele unor grupuri etnice aparte, ceea ce nu este corect. Sau își exprimă disprețul față de anumite grupuri, ceea ce, de asemenea, nu este corect”, a spus Rubin.
Totodată, SUA consideră că oamenii din Moldova sunt suficient de înțelepți pentru a nu lua aceste lucruri în serios, a relevat Rubin. Americanii știu că actuala guvernare de la Chișinău duce o politică care nu vizează divizarea, ci unirea oamenilor pentru a-și găsi viitorul în UE.
În context, publicația invocă declarația comună a guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii privind despre acțiunile subversive și amestecul Rusiei în procesul electoral din Moldova, despre care IPN a relatat.
Totodată, sursa amintește că în conformitate cu un sondaj efectuat anul trecut, minoritatea bulgară din Republica Moldova a arătat că sprijină slab ideea aderării la UE. „A fost foarte surprinzător, chiar și pentru noi”, îl citează „Club Z”, pe fostul vicepreședinte de parlament, în prezent ministru de externe, Mihai Popșoi. Potrivit acestuia, situația se datorează atât neglijării de 30 de ani a minorității bulgare, cât și a puternicei propagande rusești.
Moldova încearcă să-și convingă cetățenii că există și alte variante de asigurare a securității țării în afară de neutralitate și că una dintre ele este apartenența la NATO, a răspuns Popșoi, la o altă întrebare a Clubului Z.
„Răspunsul meu scurt este că nu avem suficiente voturi pentru a schimba Constituția și, prin urmare, statutul neutru. Dar ceea ce putem face, și facem deja, este să ne angajăm într-o dezbatere publică, încercând să evaluăm și să abordăm statutul nostru actual și în ce măsură acesta garantează securitatea Republicii Moldova”, a spus Mihai Popșoi.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul