Primele concluzii arată eficiența votului prin corespondență ca mijloc de facilitare a participării cetățenilor la vot, oriunde s-ar afla. O spune președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, care precizează că, după aceste alegeri, vor fi perfecționate anumite aspecte pentru a fi posibilă aplicarea pe scară largă a votului prin corespondență la următoarele scrutine, transmite IPN.
Totuși, spune șefa CEC, în pofida numeroaselor solicitări ca această practică să aibă o continuitate, votul prin corespondență este ținta unor dezinformări și falsuri. CEC deține informații despre aceste tentative și le-a deferit justiției. „Dăm asigurări alegătorilor că suntem preocupați și ne concentrăm cu responsabilitate pentru ca turul doi al alegerilor prezidențiale să fie organizat în legalitate și transparență deplină”, a mai spus Angelica Caraman.
În premieră la aceste alegeri, Republica Moldova a pilotat votul prin corespondență, în șase state: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda. Pentru această modalitate de vot s-au înregistrat aproape 1800 de alegători. Astăzi, ora 18.00, este termenul limită când plicurile cu buletinul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale trebuie să ajungă la birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență din aceste țări.
„Plicurile recepționate de biroul electoral pentru votul prin corespondență se procesează după închiderea tuturor secțiilor de votare din țara respectivă, fiind exclusă votarea multiplă. Sistemele utilizate în ziua alegerilor sunt interconectate și comunică în regim real informațiile privind locul, timpul și modul de exercitarea a dreptului de vot. Pentru cetățenii care au primit confirmarea Comisiei despre recepționarea plicului pentru turul II, procedura este aceeași ca și la turul I. La această etapă se consemnează doar recepționarea plicurilor cu buletinul de vot. Aceste plicuri se pun într-o urnă sigilată și vor fi procesate pe data de 3 noiembrie, după închiderea tuturor secțiilor de votare”, a precizat președinta CEC.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan