ALBASAT
Actualitate

Prioritățile fracțiunilor parlamentare pentru noua sesiune

Deputații își reiau de astăzi, 15 ianuarie, activitatea în comisiile parlamentare. Potrivit unei dispoziții semnate de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului va începe pe 1 februarie și nu va depăși sfârșitul lunii iulie.

Secretarul fracțiunii parlamentare PDM, Sergiu Sârbu, a declarat pentru IPN că prioritare în noua sesiune vor fi inițiativele și proiectele incluse în foia de parcurs și planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere. Accentul va fi pus pe continuarea reformelor lansate în mai multe domenii: justiție, sectorul financiar-bancar, lupta împotriva corupției, reforma Guvernului. „Ne dorim în anul acesta să avem o majorare substanțială de salarii și de pensii. Ne dorim să ducem la bun sfârșit toate proiectele de infrastructură. Sperăm să nu ne afecteze alegerile din acest an. Alegerile vor fi la sfârșitul anului, până atunci ne concentrăm la muncă”, a spus Sergiu Sârbu.

Potrivit lui Vasile Bolea, secretar al fracțiunii PSRM, în noua sesiune parlamentară deputații socialiștii îi vor chema la raport pe toți membrii Guvernului și vor fi promovate un șir de proiecte de legi în domeniul social, economic, învățământ și medicină. „Vom reuși să le promovăm, iar Guvernul care va veni după alegeri se va ocupa de implementarea lor”, a spus Vasile Bolea.

Vicepreședintele Grupului parlamentar Popular European, Eugen Carpov, spune că fiecare comisie parlamentară are stabilite anumite priorități pe care deputații le vor examina în noua sesiune. Comisia securitate, ordine publică și apărare, pe care o reprezintă, are pe agendă Strategia și Concepția securității informaționale, Strategia și Concepția de apărare națională și punerea în aplicare a noii Legi a Serviciului Vamal.

Deputatul PL Ion Apostol spune că, fiind anul Centenarului Unirii, formațiunea pe care o reprezintă va munci pentru a promova intens ideea unirii Republicii Moldova cu România. Potrivit lui Ion Apostol, unirea celor două state oferă multe beneficii sociale și economice, un trai decent. „Salariile, cât și pensiile în România sunt de cinci ori mai mari decât în Republica Moldova. România are cea mai mare creștere economică din cadrul UE. Fiind membră NATO, are asigurată suveranitatea asupra teritoriului și securitatea cetățenilor. De aceea, toate eforturile noastre vor fi îndreptate spre acest deziderat”, a spus Ion Apostol.

Deputatul PLDM Iurie Țap a spus că în noua sesiune parlamentară, alături de colegii săi din fracțiune, va cere ca instituțiile subordonate Parlamentarului să vină cu rapoarte de activitate în legislativ. Iurie Țap spune că în multe instituții publice controlul parlamentar lipsește, iar punerea în aplicare a legilor adoptate anterior devine o problemă majoră. „Vom insista și pe investigarea furtului bancar, audierea autorităților pe cazul dat, vom cere recuperarea banilor și tragerea la răspundere a celor vinovați. Problema râului Nistru ne deranjează. Vom pune presiune pe Guvern în vederea implementării conforme a reformelor lansare, deoarece vedem că multe dintre ele se mimează”, a spus Iurie Ţap.

Elena Bodnarenco, secretarul fracțiunii PCRM, s-a referit la proiectele sociale care țin de majorarea pensiilor, salariilor, alocațiilor sociale. Acestea vor fi promovate și susținute de către comuniști în noua sesiune parlamentară. „Ne vom axa pe prelungirea agendei stabilite la începutul mandatului nostru”, a spus Elena Bodnarenco.

Sesiunea de toamnă 2017 s-a încheiat pe data de 22 decembrie 2017.

Related posts

Dan Negel, șef adjunct al Oficiului Teritorial Ungheni, responsabil de raionul Nisporeni: Apel emoționant pentru păstrarea memoriei eroilor români din cel de-al doilea război mondial

AlbasatTV, Nisporeni

Festivalul Etniilor se va desfășura pe 17 septembrie

AlbasatTV, Nisporeni

Vot final pentru reforma din domeniul de asistență socială

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment