ALBASAT
Actualitate Societate

Proprietarii de terenuri nu vor achita prima de asigurare medicală

Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor fi excluși din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat miercuri de Guvern, transmite IPN.

„Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor și loturilor pentru legumicultură, indiferent dacă au dat sau nu acest teren în arendă sau folosință pe bază de contract, care concomitent fac parte din categorii de persoane neangajate asigurate de Guvern sau fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă”, a precizat ministra sănătății, Ala Nemerenco.

Totodată, ea a venit cu precizări legate de scrisorile de notificare primite deja de către unii cetățeni din străinătate. „Aș vrea să-i anunț pe toți cei care locuiesc în afara țării și au primit scrisori de notificare ca să-și achite prima de asigurare că vom veni cu scrisoare de explicare pe numele tuturor. Deoarece s-a produs, aș zice, o încurcătură din motiv că sistemul de asigurări pe care îl deține Compania Națională de Asigurări în Medicină este conectat la alte registre de stat, dar nu sunt datele dacă persoanele se află în țară sau se află în afara țării. De asta toți au primit notificări”, a explicat ministra.

Guvernul a mai avizat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind încadrarea în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală a beneficiarilor de protecție temporară angajați. Documentul avizat prevede acordarea statului de persoană asigurată beneficiarilor de protecție temporară angajați, cu aceleași drepturi și obligații în sistemul AOAM ca și cetățenii Republicii Moldova.

Related posts

Cursul valutar oficial la 24.03.2020

Albasat

Cursul valutar oficial la 13.02.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Distincții de Ziua Națională a Culturii. Cătălin Josan și Pavel Parfeni obțin titlul ,,Maestru în Artă”

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment