ALBASAT
Societate

Reacția AAC la decizia Wizz Air de suspendare a zborurilor din Chișinău

Autoritatea Aeronautică Civilă confirmă că operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe și de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie 2023. Operatorul invocă motive de siguranță și securitate a spațiului aerian din regiune. De cealaltă parte, Autoritatea Aeronautică Civilă precizează că decizia Wizz Air creează incertitudine, transmite IPN.

Autoritatea menționează că, împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost în permanentă colaborare și discuții cu reprezentanții companiei aeriene, informând continuu privind procedurile aplicate în scopul asigurării unui nivelul corespunzător al siguranței și securității aeronautice.

„Decizia luată de către Wizz Air a creat incertitudine având în vedere că în data de 14 februarie operatorul aerian a solicitat aprobarea programului de zboruri pentru sezonul de vară, iar luni acesta a fost aprobat de către AAC. Urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță, aplicând o serie de proceduri în acest sens, și regretă decizia subită luată de către Wizz Air”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Aeronautice Civile.

Instituția mai menționează că va întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura revenirea cât de curând a operatorului aerian pe Aeroportul Internațional Chișinău, dar și pentru atragerea altor companii aeriene low-cost.

Operatorul aerian preciza într-un comunicat de presă că a monitorizat îndeaproape situația securității din Moldova și a fost în permanență în contact cu diverse autorități și agenții locale și internaționale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță și securitate ale operațiunilor. „Siguranța pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chișinău începând cu data de 14 martie”, menționa compania.

În context, deputatul Radu Marian a calificat decizia Wizz Air ca fiind ciudată, în contextul în care nivelul de risc a rămas neschimbat de la reluarea zborurilor în Republica Moldova în primăvara 2022. Potrivit lui, clasificarea de risc conform standardelor aeronautice a rămas la „2A”, clasificarea de risc maxim fiind „5A”.

Related posts

Ministerul Mediului: Coroanele de flori artificiale din cimitire sunt o sursă de poluare

Albasat

LIVE: Protestul „Apărăm votul și voința poporului”

Albasat

Moldova a transmis Ucrainei ajutor umanitar

Albasat

Leave a Comment