Portal de știri
Nisporeni Societate

Receptoare digitale terestre pentru Basarabeasca şi Cimişlia

Peste 8500 de  receptoare  digitale terestre au fost donate Republicii Moldova de către Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău prin intermediul Asociației Obștești “Universal Media”. Primele raioane care deja au primit aceste receptoare sunt Basarabeasca şi Cimişlia, în pragul sărbătorilor de iarnă. Coordonatoarea proiectului, Tatiana Pantilei a remarcat că oamenii chiar au nevoie de aceste receptoare şi că membrii organizaţiei sunt ajutaţi din plin de asistenţii sociali de prin localităţi.

„Ne ajută şi asistenţii sociali din localitate. Receptoarele sunt distribuite familiilor nevoiaşe. Pentru o democraţie sănătoasă este necesar ca oamenii să aibă acces la surse variate de opinii şi mai multe ştiri, iar accesul la informaţie să nu fie limitat„, a subliniat Tatiana Pantilei, coordonatoarea proiectului.

Depistarea familiilor nevoiaşe a fost posibilă doar cu implicarea direcţiilor de asistenţă socială din raioane. Sprijinul lor a fost simţit pe toată durata proiectului, pentru a face bine oamenilor, aşa cum recunosc şi şefii de direcţii.

„Din partea direcţiei, vă spunem mulţumim frumos, să duceţi la bun sfârşit proiectul. Referitor la donatori, credem că toţi oamenii care au primit, vor spune mulţumim frumos pentru donaţia făcută”, a menționat Mihail Martînov, şef direcţie Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Basarabeasca.

Este un lucru foarte important, fiindcă informarea oamenilor este cea mai mare armă, ca să poţi schimba ce este legat în viziunea omului, ceea ce se petrece în ţară. Când omul este informat, el este înarmat. Este un gest foarte bun„, a spus Mihail Motroi, şef direcţie generală Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Cimişlia.

Peste 800 de familii din raioanele Cimişlia şi Basarabeasca au beneficiat de receptoare în cadrul acestui eveniment. Oamenii au fost mulţumiţi de acest cadou de sărbători, menţionând că le este foarte greu să fie la curent cu ultimele evenimente din ţară, în momentul în care poţi privi doar unul sau două posturi de televiziune, iar accesul la internet lipseşte definitiv.

„Este bine că nu uitaţi de oameni şi ne dă posibilitatea să privim televizorul, pentru că acum totul este cu plată, iar acest serviciu este gratis, ai conectat şi gata„, susține Gheorghe Stau, beneficiar.

„Foarte bine, că dvs nu ne uitaţi pe noi şi ne-aţi dat receptor, ca să avem şi noi, căci ne este greu, să ne uităm„, a spus Irina Brudari, o altă beneficiară.

Nu ştiu ce reprezintă acest receptor, dar acesta este lucrul meşterului. Mulţumim asistenţei sociale că nu ne uită pe noi, pensionarii, cei în vârstă. După instalare, cred că va fi mai mult pozitivism şi mai multe plusuri„, a spus Maria Balaban.

Acest gest de binefacere este primit cu sufletul deschis, deoarece, eu cu o familie mare, cu 5 copii, este un lucru necesar„, a spus Maria Ţurcan.

Pentru familiile din sate, care nu au avut posibilitatea să primească receptorul, au venit asistentele sociale responsabile pe localitatăţile respective.

„O acţiune foarte binevenită, mai ales în prag de sărbători, pentru familiile care nu-şi permit să achite preţuri mari. Este foarte bine pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru vârstnici, pentru familiile cu copii, mai ales„, a subliniat Victoria Suman, asistent social în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca.

Administraţiile Publice Locale Centrale, recunosc că unii cetăţeni nu au deloc televiziune, iar acest proiect va permite multor familii să fie informaţi, dar şi să petreacă timpul liber cu folos.

Sperăm că oamenii se vor folosi de acest cadou. Persoanele date au nevoie de susţinere şi de sprijin,  a menționat Ion Popov, vicepreşedintele raionului  Basarabeasca.

Considerăm că ar trebui mai multe astfel de fapte, pentru că, din păcate, sunt foarte mulţi oameni care au nevoie. Această acţiune arată că avem parteneri buni şi că cu puterile adunate putem face un bine pentru fiecare om, pentru că este foarte important pentru bunăstarea fiecărui om. Pentru noi este important, ca fiecare om să simtă grija noastră„, a declarat Petru Puşcari, preşedintele raionului Basarabeasca.

  Receptoarele  digitale terestre de tip STB (Set Top Box)  oferă gratuit fiecărei familii nevoiașe un acces cât mai larg la informație, asigurând și o calitate înaltă a imaginii. Televiziunea digitală terestră va fi singura posibilitate de a recepţiona, gratuit, cu antenă de cameră sau de exterior, programe de televiziune, pe teritoriul Republicii Moldova. Circa 12 raioane ale ţării sunt în aşteptarea acestui proiect, ca în final peste 8500 de familii să fie mai fericite, mai informate şi mai protejate.

Related posts

Municipalitatea a investit în reparația școlilor și grădinițelor din Chișinău 170 mln lei

Albasat

Cursul valutar oficial la 31.05.2022

Albasat

Bilanțul deceselor din cauza COVID-19 a ajuns la 116

Albasat

Leave a Comment