Portal de știri
Societate

Reexaminarea pensiei de la 1 iulie 2020

De la 1 iulie 2020, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă (conform prevederilor din Legea privind sistemul public de pensii, modificat în decembrie 2019) îl obţin beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999 care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani.

Solicitantul trebuie să depună cererea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu, prezentând totodată buletinul de identitate şi carnetul de muncă în original și o copie.

Casa Națională de Asigurări Sociale menționează că noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

Din 1 ianuarie 2020, a fost reexaminată pensia celor care și-au stabilit dreptul la pensie pentru limita de vârstă până la 1 ianuarie 1999, dar au realizat un stagiu de cotizare după pensionare mai mic de 15 ani. Începând cu 1 ianuarie 2019 a fost reexaminată pensia persoanelor care s-au pensionat până pe 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult.

Beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă care corespund condiţiilor sus-numite și din diferite motive nu şi-au reexaminat pensia până la moment, îşi pot realiza în continuare dreptul la reexaminarea pensiei.

Conform datelor statistice ale CNAS, în total în anul precedent și în prima jumătate anului curent au fost reexaminate 6 443 de pensii.

Related posts

Primăria Chișinău a aprobat desfășurarea târgurilor de caritate și de vechituri

Albasat

Япония предоставит Республике Молдова грант на поставку медицинского оборудования

Albasat

Studiu: Imunitatea la COVID-19 scade rapid la persoanele cu simptome uşoare

Albasat

Leave a Comment