ALBASAT
Actualitate Nisporeni Societate

Republica Moldova aderă la programul Europa Digitală

Republica Moldova se alătură programului Europa Digitală, o inițiativă a Uniunii Europene (UE) axată pe facilitarea folosirii tehnologiei digitale de către întreprinderi, administrații publice și cetățeni. Cu un buget total pentru anii 2021-2027 în valoare de 7,5 miliarde de euro, programul Europa Digitală urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societăților și a economiilor europene.


Acordul de asociere pentru programul Europa Digitală a fost semnat, la Bruxelles, de către Comisarul european, Thierry Breton, responsabil pentru piața internă și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Dumitru Alaiba. Acordul va intra în vigoare retroactiv, de la 1 ianuarie 2024, odată cu finalizarea proceselor de ratificare aferente. Suportul programului este consolidat prin acordarea unei reduceri de 95% a contribuțiilor financiare anuale ale Republicii Moldova, până la finalizarea acestuia în 2027.


Odată cu aderarea la programul Europa Digitală, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar și expertiză pentru a-și îmbunătăți infrastructura digitală și a promova inovația și incluziunea digitală. Totodată, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și administrațiile publice își vor putea accelera procesul de digitalizare, iar start-up-urile și sectorul public vor beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitive, implicit își vor îmbunătăți modelele de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale avansate.


Participanții din Republica Moldova vor putea beneficia de oportunități din domeniul digital, în special cele care cuprind patru direcții la care țara a fost asociată: supercarul, inteligență artificială, competențe digitale avansate, implementare și utilizare optimă a tehnologiilor digitale și interoperabilitate. Aceștia vor putea participa la proiecte care implementează tehnologii digitale în UE în domenii specifice precum inteligența artificială și abilități digitale avansate. Finanțarea prin intermediul Programului va susține, de asemenea, și înființarea Centrelor de Inovație Digitală (Digital Innovation Hub – DIH) în țară.


Programul Europa Digitală este un program de finanțare al UE care are drept obiectiv adoptarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi, administrații publice, organizații ale societății civile și cetățeni. Fondurile programului Europa Digitală vor completa finanțarea disponibilă pentru Republica Moldova prin alte programe ale UE, cum ar fi Orizont Europa. Obiectivele și domeniile tematice specifice eligibile, în prezent, pentru finanțare sunt detaliate în Programele de Lucru. Europa Digitală are drept scop apropierea Republicii Moldova de UE și susținerea procesului de digitalizare a țării. De asemenea, acesta vine să catalizeze competitivitatea țării și să contribuie la atenuarea efectelor de țară a agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina.


În septembrie 2023, Republica Moldova a aprobat Strategia de Transformare Digitală 2023-2030. Scopul documentului este dezvoltarea unei societăți digitale inovatoare și incluzive, cu infrastructură avansată, guvernare digitală și o comunitate de afaceri care să beneficieze de oportunitățile digitalizării. Accesul la finanțare prin programul Europa Digitală va sprijini realizarea obiectivelor naționale menționate în Strategia de Transformare Digitală 2023-2030.

Related posts

Cursul valutar oficial la 30.06.2022

Albasat

Noi ieftiniri la carburanți

Albasat

Guvernul va solicita un nou program cu FMI

Albasat

Leave a Comment