ALBASAT
Societate

Serghei Manastîrlî: o prezență masivă va reduce posibilitățile de falsificare

Cu cât mai multă lume va veni la alegeri, cu atât mai puține vor fi posibilitățile de falsificare și manipulările din partea participanților la maratonul electoral. Despre aceasta a declarat în cadrul dezbaterii publice de la IPN „Falsificarea alegerilor: cum se face, cum se combate” directorul Centrului de analiză, cercetări și prognoze Balkan Centre Serghei Manastîrlî.

El a remarcat măsurile luate în cadrul actualelor alegeri prezidențiale în scopul diminuării posibilității de falsificări. „Amintesc de campania de informare a societății civile privitor la alegeri. În mare parte, aceasta a avut loc în internet din cauza pandemiei de coronavirus, dar a contribuit la informarea cetățenilor privitor la alegeri și necesitatea de a vota. Este foarte importantă decizia CEC de a interzice deplasarea în ziua votării a mijloacelor de transport cu mai mult de 8 locuri. Aceasta cu adevărat poate descuraja transportarea organizată a alegătorilor”, crede expertul.

Cu toate acestea, a remarcat el, rămân mecanismele de corupere a alegătorilor în ziua votării. „Cadouri, pungi cu de-ale gurii, ajutor de angajare în câmpul muncii. „Tehnologia politicii de hrișcă”, cum a fost numită în Ucraina, de unde a venit la noi – lucrează. Corupția mutilează alegătorul și îl impune să perceapă alegerile ca pe o posibilitate de a se alege cu un sac de cărbune, lemn de foc, bani. În rezultat, partidele care nu dispun de bugete tenebre întâmpină dificultăți în comunicarea cu alegătorul și de a se angaja în promisiuni”, a explicat Serghei Manastârlî.

„Cât privește falsificările în ziua votării, totul depinde de partidele politice și observatorii lor, de cât sunt gata și apți să fixeze încălcările și să obțină probe concludente de, bunăoară, transportare a alegătorilor și de măsluire a buletinelor”, crede expertul.

Dezbaterea publică „Falsificarea alegerilor: cum se face, cum se combate” au avut loc în cadrul mini-ciclului „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă?”, parte a proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția de presă IPN organizează dezbateri publice cu susținerea Fundației Hanns Seidel.

Related posts

Starea de urgență în sănătate publică se prelungește până la data de 15 iulie

Albasat

Percheziții la o sală clandestină de jocuri de noroc din Strășeni

AlbasatTV, Nisporeni

Sunt lansate negocieri în vederea implementării proiectului deşeurilor solide

Albasat

Leave a Comment