ALBASAT
Actualitate Societate

Sinergia dintre aderarea la UE, Agenda 2030 și ODD: studiu comun al ONU, Guvernului și Delegației UE

O analiză desfășurată de Organizația Națiunilor Unite în Moldova, Guvernul Republicii Moldova și Delegația Uniunii Europene arată că există o complementaritate și o sinergie puternică între agenda de aderare la Uniunea Europeană, Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), aceste procese consolidând-se reciproc. 128 de ținte ODD (76%) sunt legate de capitole de negociere sau clustere separate privind aderarea la UE.  Iar din cei 111 indicatori ai Cadrului de Cooperare pentru Dezvoltare Durabilă ONU 2023-2027, 93% sunt legați de recomandările de politici din cadrul raportului Comisiei Europene din anul 2023.  Doar opt indicatori ce țin de rezultatele Cadrului de Cooperare nu au legătură cu capitole de aderare la UE, transmite IPN.

„Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este cel mai important proces de dezvoltare al țării, la momentul de față, și reprezintă o prioritate absolută pentru Guvern, fiind integrată în toate domeniile de dezvoltare socio-economică. În timp ce Moldova se angajează cu viteză maximă în viitoarele negocieri de aderare, ea urmărește, în același timp, să realizeze obiectivele și țintele, agreate la nivel global, din cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă”, a precizat Artur Mija, secretarul general al Guvernului, citat într-un comunicat de presă al ONU în Moldova.

Constatările raportului „Valorificarea sinergiei dintre aderarea la UE și ODD pentru asigurarea dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova”confirmă sinergia dintre aceste foi de parcurs importante pentru dezvoltarea țării, subliniază Simon Springett, coordonatorul rezident al Organizației Națiunilor Unite în Moldova. În același timp, o aliniere avansată la Cadrul de Cooperare ONU 2023-2027 demonstrează angajamentul ferm al Guvernului Republicii Moldova de a realiza Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și recomandările Comisiei Europene. 

În noiembrie 2023, nivelul mediu de pregătire al țării în raport cu cele 33 capitole a fost evaluat la 1,92 din 5,0 (o creștere de 9,5% față de februarie 2023). S-a înregistrat o creștere a indicatorului „stării actuale” la opt capitole, iar majoritatea celorlalte capitole au progresat pe parcursul ultimului an.

„Eforturile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană sunt cruciale pentru a aduce stabilitate, prosperitate și legalitate țării. Această călătorie nu este doar despre politică și economie; este despre schimbarea societății în ansamblu. În același timp, urmărind Agenda globală 2030 pentru dezvoltare durabilă, Moldova își demonstrează angajamentul față de realizarea unor reforme ample”, a remarcat ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, citat în același comunicat.

Analiza curentă va servi pentru Guvernul Republicii Moldova, Echipa de Țară a Organizației Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și alți parteneri de dezvoltare drept instrument de monitorizare a modului în care ambele procese – aderarea la UE și Agenda ODD – se susțin și se completează reciproc. În plus, această analiză va sprijini țara în procesul de aderare la UE, așa cum țările implicate în procesul de extindere sunt obligate să coreleze raportarea privind aderarea la UE (inclusiv realizarea programelor și raportarea de preaderare) cu procesul de monitorizare a ODD, precizează autorii.

Related posts

Veștile pe care nu și le dorea familia lui Michael Schumacher! Ce se întâmplă cu fostul mare campion

Albasat

Biroul permanent al Parlamentului va avea 12 membri

Albasat

Premierul român vine joi la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment