Portal de știri
Societate

Sistemul de securitate necesită o reevaluare pentru a face fața amenințărilor, expert

Sistemul național de securitate este într-o schimbare radicală din cauza războiului din Ucraina și mai multor amenințări hibride. Pentru a face fața acestor amenințări de tip militar, dar și de tip hibrid, se cere o reevaluare urgentă a sistemului.  Ca să fie luate anumite decizii este necesar de a identifica percepțiile cetățenilor față de subiectele din securitate și apărare. A remarcat Elena Mârzac, reprezentanta Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la IPN.

„Marea majoritate a amenințărilor la adresa securității noastre sunt legate de securitatea informațiilor, de spațiul nostru informațional vulnerabil imixtiunilor externe, ceea ce duce la o transformare semnificativă a sistemului național de securitate. Amenințarea precum dezinformarea este deseori folosită în mod intenționat și are drept rezultat polarizarea societății noastre, dar și subminarea procesului democratic și a politicilor de securitate, influențează agenda politică și procesul de luare a deciziilor și diminuează încrederea față de autoritățile publice sau politice”, a spus Elena Mârzac.

Elena Mârzac, a menționat importanța sondajului „Percepții publice asupra sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova”, lansat astăzi de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, precizând că acesta este foarte util în acest proces de plină criză și de reformare a sectorului de securitate. Studiul ar putea contribui la modelarea politicilor de securitate, în cazul în care rezultatele vor fi folosite atât de către instituțiile de stat, cât de mediul academic în diferite cercetări.

45% din populația țării consideră că Federația Rusă reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova, potrivit sondajului.  Iar 21,5% dintre respondenți sunt de părere că Rusia va putea ajuta Republicii Moldova în caz de probleme de securitate.

Sociologul  Vasile Cantarji, de la CBS-Research, a remarcat că nu există grup sociodemografic care să nu să se teamă de războiul din Ucraina, însă se atestă în continuare polarizarea societății. Aproape jumătate din respondenți consideră că Federația Rusă n-ar putea să atace Moldova și o altă jumătate crede că ar putea. „Avem mulți cetățeni care văd în Federația Rusă un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova și mulți ca număr și ca pondere care sunt convinși că, deopotrivă, Federația Rusă ar fi un partener care ne-ar putea ajuta în caz de probleme de securitate”, a explicat sociologul.

Datele pentru sondaj au fost acumulate în perioada 14-28 octombrie. A doua parte a raportului calitativ va fi prezentat într-o lună.

Related posts

Farmaciile trebuie să asigure măcar un medicament gratuit din cele parțial compensate

Albasat

Au fost lansate troleibuzul și autobuzul – puncte mobile pentru vaccinarea anti-COVID-19

Albasat

Deficitul de medici se răsfrânge asupra accesului deținuților la asistența necesară, IDOM

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment