ALBASAT
Nisporeni Societate

Soluții pentru serviciul de salubrizare din Nisporeni pentru a deveni cât mai calitativ

Locuitorii oraşului Nisporeni şi autorităţile îşi  doresc un serviciu de salubrizare cât mai calitativ. Iar pentru aceasta urmează să fie eliminate toate carenţele  existente la Întreprinderea Municipală Gospodăria Comunală. Pentru a pune capăt problemelor cu care se confruntă instituţia, dar şi a celor de care se plâng unii locuitori ai oraşului a fost organizată o şedinţă publică privind serviciul de colectare, transportare şi evacuare a deşeurilor solide.

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: “Noi astăzi suntem într-un proiect de un milion de lei, ceea ce include încă în jur de două mii de pubele din plastic.Scopul nostru este ca să acoperim întreg Nisporeniul cu o parte chiar şi din Vărzăreşti, mai exact Vărzăreştiul Nou, care este stradă învecinată cu oraşul Nisporeni şi noi putem să prestăm acest serviciu.”

În cadrul şedinţei, localnicii şi-au spus păsul şi au cerut explicaţii de la conducerea întreprinderii privind prestarea serviciilor publice de evacuare a deşeurilor.

 „Eu nu am contract şi mi-a venit factura ca să achit suma, dar pentru ce să o achit dacă nu am avut niciodată contract. M-am adresat la dl Arteni şi mi-a zis că eu dacă am să mă adresez în judecată, am să pierd. Eu vreau să închei contract.”

VASILE ARTENI, MANGER ÎN RELAŢII CU CONSUMATORII DIN CADRUL “GOSPODĂRIA COMUNALĂ NISPORENI”:„Este lege. Ce-ai făcut matale cu gunoiul în perioada dată? Iată, asta mă interesează.”

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: „Eu am propus ca la evaluarea sarcinilor care au fost date şi la evaluarea şi prezentarea care vor fi puse la Consiliul Orăşenesc, să fie pus un punct obligatoriu către Gospodăria Comunală ca toate persoanele, care nu au contracte sau care au contract mai vechi de 5 ani de zile, să facă contractarea în ziua când se adresează.”

Unii oameni au venit cu propuneri pentru a îmbunătăţi serviciul de salubrizare din oraş, iar alţii au cerut ca să fie asiguraţi cu tomberoane pentru a-şi evacua deşeurile solide.

 „Sunt locuitoare a regiunei Fundătura.Noi nu avem deloc pubele, gunoiul deloc nu se strânge. Toată populaţia de acolo, spre mare ruşine aruncă gunoiul în râpă.” 

 GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI:  „Chiar e o situaţie urîtă şi aici trebuie să ne implicăm toţi, atât Gospodăria Comunală pentru a vedea posibilitatea de a ridica gunoiul menajer de acolo, cât şi o campanie de informare pentru cetăţenii din zona aceea, dar şi din întreaga comunitate ca să nu mai aruncăm.  Dle Popov, vă rog dacă este posibil de a acoperi acest sector cu pubele pentru luarea deşeurilor.”

În cadrul şedinţei cei prezenţi au adresat o mulţime de întrebări care îi macină.

„Neavând contract încheiat cu Gospodăria Comunală am datorii 1600 de lei. Dacă este 10 lei de persoană, din 2018 când eu am fost anunţat ca să mă duc să închei contractul, atunci era suma de o mie şi ceva de lei. Cum se recalculează traba asta, din 2018 şi până la începutul lui 2020 am 1600 de lei datorie? Cum se face treaba asta?” Eu personal am pus sacul cu gunoi şi nu mi se ia de la poartă, dar datoria o am?

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI:  „Cât priveşte datoria acumulată, vă recomand ca în mod separat să vedem care este datoria sau care sunt cauzele că într-un an de zile s-a dublat suma.”

La rândul lor,  angajații instituției, au cerut oamenilor mai multă responsabilitate. Iar asta pentru că, unii localnici aruncă în tomberoane gunoi de grajd, resturi de la materiale de construcţii şi chiar tehnică defectă, iar acestea, de fapt, nu trebuie să ajungă acolo.

VICTOR POPOV, DIRECTORUL ÎNTREPRINDERII MUNICIPALE “GOSPODĂRIA COMUNALĂ”:  “Norma lunară la fiecare persoană fizică este de 43 de kg, adică fiecare om trebuie să ne dea nouă pentru depozitare 43 de kg de gunoi. Se primeşte că timp de un an de zile un om nouă ne dă la depozitare 516  kg de deşeuri menajere solide.  Noi când ne uităm la ceea ce se aduce cu maşina şi socot ce aduc eu la gunoişte, eu aduc pe an 10 tone de gunoi de la populaţia dată, de la 7 mii de persoane. Dar trebuia să aduc 3,5-4 tone de gunoi, eu aduc 10 tone de gunoi. Închipuiţi-vă de două ori mai mult noi colectăm deşeurile decât ar trebui să fie colectate. Astea-s cheltuieli.”

Grav este că unii aruncă gunoiul în locurile neautorizate. Mai mult, aceștia evită să semneze contract cu întreprinderea ”Gospodăria Comunală” pentru că, spun ei, nu beneficiază de serviciile de salubrizare. Chiar și așa, legea îi obligă să plătească taxa.

VASILE ARTENI, MANGER ÎN RELAŢII CU CONSUMATORII DIN CADRUL “GOSPODĂRIA COMUNALĂ NISPORENI”:  “Indiferent că este contract sau nu, toţi consumatorii trebuie să achite serviciile prestate şi lipsa unui contract nu scuteşte consumatorul de obligaţia de a achita serviciile prestate. Acei care nu au contracte de salubrizare, acei se folosesc în mod ilicit de serviciile prestate, pentru că legea spune că toţi produc gunoi, nu este persoană care nu produce gunoi.  Mai este o problemă cu gunoiul care este dus de oameni de sine-stătător. Legea spune că gunoiul menajer se duce obligatoriu cu transport specializat.”

După mai multe discuţii, autorităţile au identificat o soluţie pentru a pune capăt problemei deşeurilor aruncate în locuri neautorizate. Mai exact,  toţi locuitorii urbei vor trebui să încheie contracte cu “Gospodăria Comunală Nisporeni”. Or, din numărul total de localnici, peste 7 mii au contracte de salubrizare, iar restul nu se prea grăbesc să le semneze.

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI:  “Noi am ajuns la o concluzie că toată lumea trebuie să-şi facă contract, iar în sarcina Gospodăriei Comunale se pune obligatoriu contractarea tuturor oamenilor care au datorii cu Gospodăria Comunală. Persoanele care au datorii sau restanţe cu Gospodăria Comunală trebuie să se clarifice pe cale paşnică sau dacă nu se va ajunge la un numitor comun, instanţa de judecată ca să se expună pe acest segment.”

Totodată, primarul oraşului Nisporeni a dat asigurări că vor fi  achiziţionate pubele pentru încă două sectoare ale urbei.

 GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: “Noi avem două sectoare care nu sunt acoperite. Este vorba de sectorul Ciurleasa şi sectorul Fundătura, din spatele Consiliului Raional.Voi pregăti un proiect de decizie sau un proiect de consiliu suplimentar, pentru ca să se aloce bani din cadrul Consiliului şi pentru ca întâlnirea de astăzi să se finiseze şi cu un rezultat.”

Precizăm că locuitorii orașului Nisporeni achită lunar 10 lei pentru evacuarea resturilor menajare. Gospodăria Comunală deservește 7 340 de persoane.

 

Related posts

47% din moldoveni văd neutralitatea ca cea mai bună soluție pentru asigurarea securității

Albasat

Un fost șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție, bănuit că a pretins mită 50 de mii de euro

Albasat

Numărul deceselor asociate COVID-19 a depășit 500 de cazuri. Încă un medic a murit

Albasat

Leave a Comment