A început să planteze viță de vie, în timpul în care toți le scoteau. Nu este vorba de egoism. Este Tudor Aghenie, viticultorul care deja de 20 de ani își dezvoltă podgoriile, dar și crama care îi poartă numele. Acesta nu se dă bătut, fiind atras de pasiunea înrădăcinată în inimă încă din copilărie, de către tatăl acestuia.
„Într-o şagă, chiar a fost un entuziasm. Acum, dacă plantezi vie, mai dau subvenţii, mai poţi lua împrumuturi, dar când eu plantam vie, toţi le scoteau. Ca idee, prima idee a fost că nu poţi să trăieşti în sat şi să nu ai un vin de casă, un butoi cu vin. Eu am fost şi sunt producător de material săditor viticol. Practic, mie mi-a fost mai uşor. Eu singur produceam butaşii, iar care nu îi puteam realiza, îi puneam pe deal. Nu vom face focul cu ei.” a spus Tudor Aghenie, viticultor.
A trecut de mai multe prin probleme, dar nu a cedat. A luptat pentru visul său, indiferent de profitul minim, care uneori atingea doar 30 % din cel estimat.
„La moment, am 20 de hectare de vie şi deja e mult prea mult, pentru că nu avem cu ce le lucra. Strugurii toamna sunt mai scumpi ca acum din frigider. Anul trecut, în primul rând nu a fost roadă. A fost o secetă nebună. Dacă a fost 30 % din roadă, dar de lucrat trebuie să o lucrezi tot aşa. A fost o treabă urâtă. Sperăm că anul acesta va fi mai bine, dar nu ştim, vom vedea.” a mai adăugat Tudor Aghenie.
Potrivit acestuia, un agricultor întâlnește foarte multe probleme, dar totuși lipsa de personal este cea mai critică din toate. Muncitori buni sunt tot mai greu de găsit, iar doritorii se află la o distanță foarte mare și e greu de lucrat în acest mod.
„Oameni nu sunt, sunt puţini. Nădejde că vor fi mai mulţi nu este, aceasta se vede cu ochiul liber. Toţi oamenii cu care lucrez eu, sunt de vârsta mea şi mai în vârstă. Acum toate s-au inversat. Preţul este de nimic, restul totul este foarte scump.” a menționat Tudor Aghenie.
Cel mai important sfat pentru un agricultor, plin de sens, din partea domnului Tudor, este simplu, dar profund:
„Trebuie la timp să te opreşti. Dacă vezi că te duci în minus, care este sensul să lucrezi mai departe? Dacă eu aş lucra doar 3 hectare de vie, aş avea mai mult venit decât în aceste 20. Suprafeţele nu îmi aduc mie venit, ele aduc oamenilor care lucreză la mine.” a mai precizat Tudor Aghenie.
Tudor Aghenie este un om ospitalier. Acest lucru se observă prin atitudinea acestuia față de oaspeți, dar și prin gusturile vinurilor naturale, produse la Crama Tudor.
„La noi, la Sadova, toţi pe timpuri făceau vin, mult vin. Acum nimeni nu mai vrea să facă vin, să producă. Nimeni nu mai vrea să spele butoaie. În ultimii 3-4 ani, foarte şi foarte greu. Nu poţi să pui cap la cap.Tot ce aţi văzut dumneavoastră la mine, eu nu am făcut cu scopul să fac bussines, bani. Ideea de cramă a apărut acum 2 ani de zile, în cadrul unui proiect. A apărut ideea de a fi Crama Tudor, pentru că eu mă numesc Tudor, feciorul se numeşte Tudor, fie Crama Tudor.” a spus Tudor Aghenie.
Iubește să decoreze absolut totul. A decorat în cel mai frumos mod Crama, decorează frumos și căsuța din pădure, dar și fiecare sticlă în parte. Deși este un om modern, acesta încearcă să prețuiască și să păstreze tradițiile.
„Omul, când vine la Sadova, trebuie să vadă ceva frumos, să vadă un butoi, să vadă vin în butoi, pentru că butoaiele sunt din ce în ce mai rare în sat şi nu le vom găsi degrabă. O să scoatem doar ca decor, afară. Eu am butoaie de la tata. Butoaiele nu dau plus valoare la vin, dar ca un produs natural, care stă în lemn, de consum curent, e foarte bun.” a menționat Tudor Aghenie.
Tudor Aghenie activează în calitate de viticultor deja de 20 de ani. Acum, acesta s-a făcut renumit prin Crama Tudor, care de doi ani adună tot mai mulți turiști, trecând satul Sadova, raionul Călărași, pe harta atracțiilor turistice. Acesta nu se dă bătut și va lupta pentru visele sale mai departe.