ALBASAT
Actualitate Societate

Un cămin al USMF „Nicolae Testemițanu” a fost inaugurat după reconstrucție capitală

Căminul numărul unu din campusul studențesc al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost inaugurat după reconstrucție capitală. Peste 240 de locuri disponibile sunt repartizate studenților din primii doi ani de studii, transmite IPN.

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a menționat la evenimentul de inaugurare că formarea specialiștilor de studii superioare pentru sistemul național de sănătate cere mult timp, eforturi considerabile și condiții specifice atât pentru procesul educațional, cât și pentru odihnă și trai, de aceea de condițiile în care trăiesc studenții USMF depinde pregătirea medicului, starea sănătății morale a acestuia. Rectorul a declarat că obiectivul principal în Strategia de dezvoltare a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este îmbunătățirea condițiilor de trai pentru studenți, rezidenți, medici-doctoranzi.

Potrivit lui Marcel Abraş, prorector pentru activitate socială la USMF, căminul numărul unu, fiind deteriorat de timp, nu mai corespundea standardelor pe care le oferă Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, de aceea s-a propus un proiect inovator de reconstrucție. De la spații mari unde locuiau câte cinci/șase persoane, cu sisteme de coridor, au trecut la standarde europene. În acest cămin se află o sală de lectură cu 40 de locuri, inclusiv sala de lucru în grup, dotată cu utilajul necesar și internet gratuit, precum și alte comodități care vor face viața studențească mai ușoară. Prorectorul a îndemnat studenții USMF să păstreze condiții bune în cămin pentru următoarele generații.


Căminul are peste patru mii de metri pătrați locuibili, dispune de 110 apartamente, 30 dintre care sunt de trei persoane, 70 de apartamente pentru două persoane, 10 apartamente pentru o persoană. Accesul în cămin se efectuează prin metoda de autentificare Face ID (recunoașterea facială). Căminul, de asemenea, are un sistem de supraveghere video care monitorizează toate spațiile de uz comun, precum coridorul, intrarea, perimetrul întregului cămin, chiar și în ascensoare sunt instalate camere de supraveghere, a precizat Gheorghe Buruiană, președinte al Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova.


Studenții cazați în cămin au spus că sunt mulțumiți de condițiile în care trăiesc. Căminul numărul unu este dotat cu tehnică performantă, mobilier de înaltă calitate, are securitate avansată. Toate acestea îi vor stimula pe studenți să învețe cu mult mai bine.În căminul numărul unu au fost efectuate lucrări de amploare, prin replanificarea din tip coridor în apartamente cu două, trei, patru și cinci camere, asigurate cu grupuri sanitare și bucătărie. Clădirea a fost dotată și cu două ascensoare. A fost amenajată o spălătorie și o uscătorie de haine. Reconstrucția clădirii a început în luna aprilie 2022 – proiect în care USMF a investit peste 50 de milioane lei.

Related posts

Fraudă uriașă în India. O companie navală a înșelat 28 de bănci cu 3 miliarde de dolari

Albasat

Marea Eclipsă Americană: Spectacol rar de 2 minute şi 40 de secunde

Va fi organizat Festivalul Național al Prunei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment