Portal de știri
Nisporeni Societate

Un caz de pestă porcină africană, înregistrat în raionul Nisporeni

Un caz de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o exploatație de porcine amplasată în extravilanul localității Soltănești, raionul Nisporeni, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor într-un comunicat de presă.

Comisia pentru Situații Excepționale al raionul Nisporeni a instituit măsuri de carantină, sunt în desfășurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km).

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest context, Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.  La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Iar cetățenii sunt îndemnați să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.


Related posts

Alte 990 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

Albasat

Tânără, găsita aseară moartă pe marginea drumului din sat

Albasat

91 de deputați participă la ședința de constituire a Parlamentului

Albasat

Leave a Comment