Deținătorii de patentă vor beneficia de sprijin din partea statului pentru a depăși mai ușor perioada de tranziție către o activitate independentă. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, care dă asigurări că deținătorii de patentă vor beneficia de 10 mii de lei pentru a-și procura aparate de casă. Potrivit parlamentarului, activitatea în baza patentei de întreprinzător nu respectă drepturile consumatorului, întrucât nu oferă bon de plată, iar persoanele care nu sunt mulțumite de bunurile sau serviciile achiziționate nu pot depune reclamații, notează IPN.
Vasile Grădinaru spune că munca în baza patentei de întreprinzător este o activitate care nu respectă drepturile consumatorilor și care permite evaziuni fiscale. Potrivit parlamentarului, prioritatea guvernării este de a scoate toate activitățile din zona tenebră a economiei.
„Vreo 10 ani am activat și eu în bază de patentă, deci, sunt în cunoștință de cauză și cunosc toate aceste subiecte nu din presă, ci din realitate. Activitatea în bază de patentă este o activitate pentru persoanele fizice care desfășoară o activitate micuță și, respectiv, diferență dintre ei și agenții economici era faptul că ei nu foloseau aparatele de casă și control. Acest lucru, da, simplifica cumva activitatea economică, dar, pe de altă parte, lăsa două goluri imense și este vorba de încălcarea dreptului consumatorului, pentru că consumatorul, odată ce a beneficiat de servicii sau de produse achiziționate de la patentari, nu avea bonul de plată sau nu avea alt document prin care să confirme achiziția și să-și înainteze pretențiile conform Legii privind drepturile consumatorului. Și al doilea aspect este că, prin intermediul patentelor, se recurgea la evaziuni fiscale”, a spus Vasile Grădinaru în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Deputatul dă asigurări că statul nu va lăsa doar pe seama cetățenilor toate cheltuielile aferente trecerii la o activitate independentă. Guvernul va compensa costurile de achiziție a aparatului de casă, dar și pentru alte investiții pentru reutilarea locului de muncă, în sumă de până la 10 mii de lei, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
„Pe lângă faptul că li s-au acordat acești bani pentru a-și procura aparate de casă, li s-a făcut și posibilitatea ca interacțiunea cu statul dintre fosta persoană fizică, acum activitate independentă, va fi doar o dată în an, atunci când va merge și va depune declarația. De anumite declarații ei au fost exonerați și, respectiv, toată informația va fi prelucrată de către Inspectoratul Fiscal, iar persoana fizică va merge o singură dată în an la Inspectoratul Fiscal, va depune declarația și va afla sumele care vor trebui să fie achitate”, a mai spus deputatul PAS.
De la 1 iulie activitatea în baza patentei de întreprinzător este interzisă. Persoanele care desfășoară activitate de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri sunt obligate să treacă la un nou regim fiscal în formă de activitate independentă.
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul
- Celula de criză de la Guvern își începe activitatea
- Tarife mai mari la termoficare, la Chișinău și Bălți. Creșterea propusă depășește 700 de lei
- Va face pușcărie pentru violul unei copile. Îi era fiică vitregă și avea doar 11 ani
- Azi e termenul limită pentru rapoartele fiscale și impozitele pe avere