Societate

Volumul deșeurilor transportate la Ţânţăreni poate fi redus semnificativ, PAS

Din volumul total de deşeuri generat zilnic în capitală, circa 500 de tone, reciclabile sunt 15%. Acestea trebuie să fie extrase şi supuse reciclării de către agenţii economici care pot presta acest serviciu. Sunt sugestii făcute de consiliera municipală PAS, Ina Coşeru, în contextul aprobării, la ultima şedinţă a Consiliului municipal Chișinău, a deciziei care ţine de implementarea soluţiei tehnice de colectare sortată şi de sortare a deşeurilor menajere solide în municipiu, transmite IPN.

La o conferinţă de presă, astăzi, consiliera PAS a precizat că alte 15% sunt deşeurile care pot fi transformate în „baloţi energetici”. „Aceşti baloţi energetici trebuie să fie co-incineraţi pentru a produce energie în instalaţii specializate şi legea deșeurilor ne permite acest lucru. Per total, vorbim de cel puţin 30% deşeuri pe care, prin această decizie, nu le vom mai transporta la poligonul din Ţânţăreni”, a spus Ina Coşeru. Fracţiunea PAS va veni cu o soluţie şi pentru deşeurile organice, care constituie 60% din volumul total de deşeuri. „Vom avea o altă decizie care va ţine de construcţia fermentatoarelor.

„Urmează să venim la următoarele şedinţe de la CMC cu un proiect de decizie cu privire la asigurarea mijloacelor financiare, a soluţiei financiare pentru asigurarea serviciului de sortare a deşeurilor. Grupul de lucru constituit de CMC deja are câteva soluţii, pe care le vom dezbate public”, a precizat consiliera PAS.

Consilierul municipal Vasile Grădinaru, preşedinte al fracțiunii PAS, a menţionat că depozitarea deșeurilor la poligon provoacă probleme ecologice, poluarea solurilor şi apelor. „Poligonul trebuie sa fie exploatat corect şi cu o diminuare semnificativă a cantităţii de deşeuri transportate din oraş spre poligon, ceea ce se poate întâmpla doar dacă sortăm şi reciclam deşeurile”, a spus consilierul.

Related posts

UNICEF donează materiale educaționale și echipamente sportive pentru 500 de copii

Albasat

Suportul unic acordat unor categorii de pensionari se majorează

Albasat

Trei persoane reținute ca urmarea a acțiunilor de urmărire penală la BNM

Albasat